0

"Булгаргаз" иска за обезщетение от "Газпром Експорт" за над 400 милиона евро.

Българският обществен доставчик заведе арбитражно дело срещу "Газпром Експорт" с искане за обезщетение за вреди над 400 милиона евро, съобщиха от компанията, цитирана от БНР.

Производството е заведено пред Арбитражния съд при Международната търговска камара в Париж. Причината за иска е едностранното преустановяване на доставките на природен газ в края на април 2022 г.

От "Булгаргаз" припомнят, че в края на месец май тази година дружеството е изпратило покана до "Газпром Експорт" за доброволно уреждане на претенцията на българския газов оператор, съгласно договора между двете компании.

iStock

След като руската страна не е предприела действия за извънсъдебно разрешаване на въпроса, "Булгаргаз" започва необходимите стъпки с цел защита интересите на дружеството, става ясно от съобщението на компанията.

Арбитражният съд при Международната търговска камара в Париж е една от най-авторитетните институции в света, които администрират разрешаване на международни търговски спорове.

Припомням, че още през 2022 година, малко след началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна, България попадна в списъка с „неприятелските държави“ за Москва. Още тогава Кремъл издаде указ за ограничения в търговските отношения и изиска природният газ да се плаща в рубли, а не по действащите договори – в евро или долари.