0

Б ългария се отказва от дерогацията на руски петрол. Това решиха на първо четене народните представители. Така страната ни планира да се откаже от руската суровина, малко повече от година преди края на изключението, което ЕК направи за нас. Решението не мина без спорове и обвинения в парламента.

Дебатите за отпадането на дерогацията влязоха като извънредна точка в дневния ред. След неуспешен опит през лятото използването на руски петрол да отпадне, сега народните представители приеха решението.

„Докато има такива глупаци, докато има такива майкопродавци, българският народ ще плаща. Цените на бензина почнаха да растат и те ще растат още повече. Нашите юнаци в кавички, не искат да внасяме евтин руски петрол. Искаме да внасяме скъп петрол”, заяви Румен Гечев, БСП.



„Вие знаете истината, но не я казвате. Защото тук, днес, от вас говори г-жа Митрофанова, а не проф. Гечев”, посочи Хамид Хамид, ДПС.

„Цените, които са вече 3 лева на бензиностанциите на дизел в следствие на това ваше решение, ще ви се сторят като пролетна ваканция тези цени след една година”, подчерта и Христо Проданов, БСП.

От „Продължаваме промяната” – „Демократична България” аргументираха решението за край на дерогацията с това, че „Лукойл” така и не започна да плаща пълните си данъци в България. Анонсът в края на миналата година беше за допълнителни 700 млн. лв. в хазната, пише NOVA

„Вместо ние да имаме по-евтини горива, „Лукойл” всичките печалби си ги изнесе”, категоричен е Ивайло Мирчев, ПП-ДБ.

 „Възраждане” видяха опит за национализация в решението. В закона е записано, че инфраструктурата, в това число и рафинерията в Бургас може да бъде поета от особен управител.

„Рафинерията ще ѝ направите полунационализация, ще се разпореждате с нейните активи и хипотетично да кажем, че вашите ръководителите са се събрали в някой манастир, ресторант и хипотетично да кажем, че са намерили инвеститор от Азербайджан, който проявява интерес към рафинерията. И хипотетично да кажем, че е свързан с Русия и хипотетично да кажем, че трябва да намерите начин да оправдаете една такава сделка, от която ще се вземат доста сериозни комисионни”, заяви Деян Николов, „Възраждане”.

„Лукойл” и Нефтохим Бургас, работейки с руски петрол правят дизел, който колеги, много лесно може да проверите, огромната част се изнася в Украйна. Всъщност ние с руски петрол подпомагаме украинските въоръжени сили и това е факт”, посочи Тошко Йорданов, ИТН.

В законопроекта е записано, че краят на дерогацията влиза в сила 30 дни след гласуването на второ четене. Очаква се то да бъде по-следващата седмица.