0

П о изчисления на неправителствената организация Tax Justice Network България губи приблизително 140 милиона долара от укриване на корпоративни данъци, което представлява 0,2% от БВП на държавата.

В сравнение с по-големите европейски икономики загубите на България изглеждат по-малки.

Tax Justice Network публикува доклад, в който се оценяват годишните данъчни загуби на страни по света на стойност 480 милиарда долара. От тази сума изследователите на организацията изчисляват, че 65% от тези загуби (311 милиарда долара) са причинени от трансгранични злоупотреби с корпоративни данъци, докато 35% (169 милиарда долара) са резултат от укриване на данъци в чужбина от страна на богати хора.

Tax Justice Network

Разходи

В доклада се посочва, че тези данъчни загуби за 10 години са еквивалентни на една година глобални разходи за обществено здравеопазване, стигайки до 4,8 трилиона долара. Главният компонент на глобалните данъчни загуби, както посочва докладът, е злоупотребата с корпоративни данъци. Това включва различни практики, като престъпно укриване на данъци, незаконно избягване на данъци и избягвания, които въпреки че технически са законни според международните данъчни правила, все пак спомагат за социално спорния резултат от разликата между мястото на реалната икономическа дейност на компаниите и мястото, където се декларират печалбите им.

Класация

Франция е страната в Европа, която изглежда, че е най-силно засегната от този проблем. През 2022 година теоретичните загуби за Франция са оценени на над 27 милиарда долара, което представлява около 1% от националния БВП. Следват Великобритания и Германия с теоретични загуби между 16 и 17 милиарда долара.

В доклада се отбелязва, че реформите на ОИСР (например 15% минимален корпоративен данък) досега не са успели да намалят „данъчните несправедливости“ в света, тъй като не обвързват страни, които не са членки на ОИСР.