0

П рез седмицата цените на млечните продукти на борсите в страната отбелязват поскъпване, докато плодовете и повечето зеленчуци поевтиняват, показват данните от седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), предадени от БТА.

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който следи движението на цените на хранителните стоки на едро, отчита ръст от 0,32%, достигайки 2,204 пункта спрямо 2,197 пункта през предходната седмица. Базовото равнище от 1,000 пункта датира от 2005 г.

Сред млечните продукти най-голямо увеличение бележи киселото мляко (3% и повече масленост) с 2,9%, като цената му достига 1,29 лв. за кофичка от 400 гр. Прясното мляко (3% масленост) поскъпва с 2% до 2,41 лв. за литър, а кравето сирене – с 1,4% до 11,76 лв. за килограм. Кашкавалът тип „Витоша“ отбелязва ръст от 0,5%, достигайки 17,39 лв. за килограм. Поскъпва и кравето масло (125 грама) с 0,1% до 3,04 лв. за брой.

При месото и основните храни:

Пилешкото месо увеличава цената си с 0,9% до 6,45 лв. за килограм.
Яйцата (размер M) поевтиняват с 0,6% до 0,34 лв. за брой.
Оризът намалява с 2,3% до 3,37 лв. за килограм, а лещата и зрелият фасул – съответно с 2,5% и 3,6%, до 4,28 лв. и 4,30 лв. за килограм.
Олиото поевтинява с 0,3% до 3,18 лв. за литър, а брашното тип 500 – с 4,8% до 1,30 лв. за килограм. Захарта отчита спад от 0,5% до 1,93 лв. за килограм.

Плодовете и зеленчуците:

Сред плодовете поевтиняват портокалите (5,7%), ябълките (5,5%), лимоните (2,4%) и бананите (1,3%), докато грейпфрутите отбелязват леко поскъпване (0,7%).
При зеленчуците оранжерийните краставици намаляват с 5,1% до 3 лв. за килограм, а доматите – с 2,4% до 3,68 лв. за килограм. Морковите и зелето поскъпват с 4,5% и 6,1%, съответно до 1,20 лв. и 1,40 лв. за килограм. Зрелият чесън поевтинява с 3,2%, достигайки 5,63 лв. за килограм.
Общата картина на пазара сочи умерен ръст при млечните продукти и месото, докато значителна част от плодовете и зеленчуците продължават да се търгуват на по-ниски цени.