0

С ребърната възпоменателна монета с частично позлатяване в чест на основателя на последната царска династия на Второто българско царство – цар Михаил III Шишман, се появи часове след пускането й от БНБ на вторичния пазар на двойна цена.

Това показа проверка на „Телеграф“ с големите онлайн платформи за безплатни обяви.

Минути след като я купиха от БНБ срещу 144 лева, спекуланти пуснаха оферти за монетата в нета на двойно по-висока цена. Предложенията започват от 280 лева и стигат до 350 лева за брой. Най-често срещаната оферта бе за 300 лева.

Опашки

Около стотина-двеста човека чакаха вчера пред БНБ, за да се сдобият с последната за годината възпоменателна монета, която Централната банка пуска. Всеки човек имаше право да закупи само един брой, независимо дали за него или за друго лице. БНБ въведе тези ограничения, за да може по-голям брой възпоменателни монети да стига до колекционерите и по-малко да попадат в ръцете на спекуланти, които да печелят от препродажбата им.

Най-големите ентусиасти се бяха наредили още от 20 часа предната вечер. Двадесетина човека още по тъмно си бяха направили списък по реда на номерата.

Освен от БНБ монетата ще се продава също и от няколко търговски банки. Това са Първа инвестиционна банка, Тексим Банк, Токуда Банк и Централна кооперативна банка. С нея могат да се сдобият само лица над 18-годишна възраст.

Медальон

Монетата е с номинална стойност 10 лв. и диаметър 38,61 мм. Теглото й е 23,33 г. Отличителното при нея е, че тя е сребърна, но на лицевата страна в центъра има позлатен медальон с изображение на монограм с грифон на средновековния български владетел.