0

Н ов конвергентен доклад, който да покаже дали страната ни е готова да приеме еврото, ще поиска правителството в края на тази година. Това се налага, тъй като страната ни все още не е спазила един от критериите - да има ценова стабилност. Очаква се обаче той да бъде изпълнен до края на 2024 г. 

ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН: Отрязаха ни за еврото!

"Приоритет, който обещахме, че ще спазим, беше влизането в еврозоната. Буквално преди минути са излезли конвергентните доклади на Европейската комисия и Европейската централна банка, които засягат страните извън еврозоната и присъединяването ни към нея", заяви премиерът. За България специално е установено, че всички критерии са спазени, с изключение на един - за ценовата стабилност. Този критерий очакваме да бъде спазен до края на годината. При изпълнението и на този критерий ще поискаме извънредни конвергентни доклади и ще можем да кажем готовността си за присъединяване към еврозоната, което ще стане в най-кратък срок след изпълнението на критериите", обясни той.

"Днес ще разгледаме Закона за въвеждане на еврото. Това е практическа стъпка, която ще осигурим с проект на Министерския съвет. Това е практическата подготовка за въвеждане на еврото в България. Надявам се депутатите също да го приемат възможно най-скоро, за да бъде осигурена предвидимост за българските граждани, бизнеса и администрацията за това как на практика да бъде въведено еврото", допълни Главчев.