0

В ърнаха отново стандарта БДС за кисело мляко и сирене, но суровината, от която са направени, може да бъде внос от други държави. Това потвърдиха пред „Телеграф“ Ирен Дабижева, изп. директор на Българския институт за стандартизация, и Владислав Михайлов, председател на Национална асоциация на млекопреработвателите.

Заблуждават ни със сирене по БДС!

Както „Телеграф“ вече писа, БДС като стандарт трябваше да отпадне, след като миналата година „Българско кисело мляко“ и „Бяло саламурено сирене“ получиха най-висока защита в Брюксел, което е потвърдено и в европейки регламент. Тъй като еврозаконодателството е водещо, БДС трябваше да отпадне, за да не се дублира с националното. Така думата „българско“ отпада от кофичките и опаковките по БДС. 

Спешно 

Спешното връщане на БДС обаче е станало по настояване на една от млечните асоциации, както и на различни членове на комитета, който отговаря за стандартите в храните към Института по стандартизация, уточни Дабижева. Според Владислав Михайлов причините са няколко.

Първо няма достатъчно фермерско сурово мляко в страната, което е задължително за мандрите, които ще правят защитени продукти, известни като ЗНП (Защитено наименование за произход).

Второ да се даде глътка въздух на преработвателите, които ще работят по БДС, защото ще могат да използват по-евтина суровина.

Освен това ще могат по-лесно да продават с логото БДС в търговската мрежа, но ще могат да кандидатстват за доставки към социалните патронажи, болници и др. държавни заведения.

В магазините тези продукти ще се познават по наименованията „Кисело мляко“ и „Саламурено сирене“, както и логото БДС. 

Задължително 

От следващия понеделник влизат в сила последните поправки в Наредба 2 на Министерство на земеделието, според която в училищата, детските градини, както и по схемата „Училищно мляко“ доставките трябва да са само по ЗНП. Това означава, че качеството е още по-високо, а контролът тройно по-голям от този по БДС, коментира Михайлов.

Тези продукти могат да се правят само от българско сурово фермерско мляко и животни, които са се хранили най-малко със 70% български фуражи. На пазара те се разпознават по логото ЗНП и надписите “Българско кисело мляко“ и „Българско саламурено сирене“.

Близо 30 фирми се сертифицираха да произвеждат защитени продукти по ЗНП. Българската държавна фирма „Ел Би Булгарикум“ също получи сертификат за производство за защитени продукти, съобщиха от компанията.