0

П отребителите на Топлофикация са били принудени да платят 147 791 321 лева повече заради натрупани стари загуби от грешни прогнозни цени на газа и топлинната енергия. Столичното парно надвзе по 336 лева на домакинство за 9 месеца от 1 юли 2023 г. до 31 март 2024 г.  Това стана ясно от публикуваната на сайта на Топлофикация графика и анализ за финансовия ефект от разликата между утвърдената от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) цена на  топлинната енергия и реалните цени, получени  при прилагане на пазарните стойности на ценообразуващите компоненти - газ и топлинна енергия, за съответния период.

Причина

Въпреки постоянно намаляващите цени на природния газ, които паднаха през март до 57,8 лева/мВтч, и тенденцията за поевтиняване на международните борси 440 000 абонати на централното парно бяха изненадани с неочаквано високи февруарски сметки за парно. Потребители с изключени радиатори платиха над 200 лева само за топла вода и сградна инсталация. Домакинства само с един включен радиатор бяха изненадани с над 400 лева фактура.  Причината, е че  сметките бяха образувани при исторически най-високата цена на топлинната енергия от 137,93 лева без ДДС, който  бе върнат на 20% и крайната цена за плащане беше още по-висока.

Резултат

КЕВР е определил цената на топлинната енергия от 1 юли 2023 г. При прогнозна цена на синьото гориво от 97,07 лева/мВтч, като за първото тримесечие на 2024 г. тя е 103,08 лева/мВтч. В същото време месечната цена на газа, която Топлофикация плаща на „Булгаргаз“ за синьото гориво, за март е 57,8 лева/мВтч.

Според наредбата за ценообразуване КЕВР може да намали цената на топлинната енергия при поевтиняване на синьото гориво с 15 процента на база на средната цена за  периода. Условието е изпълнено, но КЕВР не мисли да предложи поевтиняване на топлинната енергия, както предложи омбудсманът Диана Ковачева.

Енергийният регулатор отказа и през декември да намали цената на парното. Причината е, че като се добави и прогнозната цена на ценообразуващите  фактори до края на регулаторния период 30 юни 2024 г., средното намаление е  малко под пределната граница.