0

П о-високите цени на дяловото разпределение, които топлинните счетоводители въведоха, наду сметките към столичната топлофикация за август, показа проверка на „Телеграф“.

С 12 лева на година, или 1 лев на месец, поскъпна услугата дялово разпределение за двустаен апартамент, обслужван от „Техем“. 3,40 лева дължи за дялово разпределение за август домакинството, 2,40 лева е платило за юли. Поскъпването на таксата за минималния пакет услуги дялово разпределение за 11-те фирми топлинни счетоводители е в сила и се начислява на потребителите от август. То се отрази в сметките, които „Топлофикация София“ качи вчера. Сумите ще се плащат с 3% отстъпка до края на септември. 

Минимален пакет

Минималният пакет за услугата дялово разпределение, която даден потребител дължи на топлинния счетоводител, е сума от цената за партида, плюс цената за обслужване (отчитане) на уред за дялово разпределение, монтиран върху радиатора, която се умножава по броя уреди. Прибавя се и цената за обслужване на водомера за топла вода. 

Стойността на годишната такса се дели на 12 и една дванадесета част от нея се записва в месечната сметка за парно и топла вода.

Сметки 

Най-висока цена за партида - 19,56 лева, „Топлофикация София“ е утвърдила  

на топлинния счетоводител „Техем сървисиз“.  Следващата по размер е 19,20 лева и е на ПМУ „Инженеринг“. Трета е цената на МХ “Елвеко - 18,59 лева. Цената за партида на „Нелбо“ е 17,25 лева, а на „Бруната“ е 17,07 лева. „Термокомплект“ е с цена на партида 16,20 лева, но при него обслужването на топлинния разпределител върху радиатора струва 4,08 лева. Толкова е и обслужването на водомера за топла вода. За 3 разпределителя и един водомер обслужването ще струва 16,32 лева. Така излиза, че клиент на тази фирма за дялово разпределение ще дължи общо 32,52 лв. на година без ДДС, които се разделят на 12 месеца по равно.

Потребителите могат да видят новите цени за минималния пакет на услугата дялово разпределение на 11-те топлинни счетоводителя, които имат договор с „Топлофикация София“ и са качени на нейния сайт. 

Абонати вече изчислиха, че ще плащат с до 33-40% по-висока цена за дялово разпределение през тази регулаторна година в сравнение с миналата. Потребителите с парно ще бъдат натоварени още повече, като се прибави и поскъпването с 11% на парното и топлата вода заради връщане на 20% ДДС от 1 юли.