0

Ч асовници на цената на гарсониера са новият модерен метод да съхраним парите си. Покупката на скъпи и маркови накити, аксесоари, златни и сребърни кюлчета са изключително актуални в момента, показа проучване на „Телеграф“. Сред най-предпочитаните вложения са именно часовниците, като цените им тръгват от 21 500 евро и минават 70 000 евро. 

Колекционери разказват пред „Телеграф“, че скъпите и марковите часовници никога не си губят стойността, защото са изработени от злато или благороден метал или е лимитирана серия. С времето цената не се губи, а се увеличава. Инвестиционните часовници в много случаи са изработени от бяло, жълто или розово злато, като може да има и скъпоценни камъни по него. Хората, които купуват този вид актив за инвестиция, обаче трябва да са наясно, че задължително трябва да ги носят на профилактика, която струва около 500 лева. Тя се прави поне веднъж на три години. 

Специалисти коментират, че влагането на парите в скъпи аксесоари набира популярност, особено когато има война, както е в момента в Украйна. Причината е, че тези, които са вложили парите си в апартаменти, няма как да ги вземат със себе си, докато часовниците могат да струват и милиони и да ги държим в джоба си. 

Напоследък хит са и тузарските писалки, цените на които достигат 9 стотака.

Оферти

Сред предложенията е популярна швейцарска марка ръчен часовник за 69 900 евро с корпус от 18-каратово масивно злато. Стъклото е от сапфир и е с антирефлексно покритие. Часовникът е с 60 месеца гаранция и върви с всички необходими сертификати за качество. Напоследък много модерно за инвестиции е и среброто, коментираха търговци. Кюлче от 1000 грама може да купите за 1800-1900 лв. Заради големия интерес към сивия метал в момента има и специални празнични кюлчета. Великденска плочка за 63 лв. е последен писък за подарък или малка инвестиция. На кюлчето са изобразени върбови клонки, пиленца и боядисани яйца. Те са заобиколени от теменужки и иглики, които надничат една зад друга. Гърбът на кюлчетата е с изчистени релефни фигурални украси. По-скъпи традиционно са златните блокчета, като цената за 100 грама започва от 1100 лв. Не толкова широкоразпространени колкото са благородните метали, но главоломно набиращи популярност са вложенията в скъпи писалки. Цените им се доближават до стойностите на сребърните кюлчета. Сред най-луксозните предложения са световноизвестни брандове, които предлагат писалките си у нас за 700-900 лв. за брой. Инвестиционните ролери вървят между 150 и 300 лв. Предлагат се и химикалки, които минават 500 лв. В момента има и намаления между 10 и 5 на сто на пособията за писане. Химикалка за 549 лв. например в момента може да се купи на промоция за 521,55 лв.

Причини

Основна причина да изберат модерните инвестиции в активи като злато, сребро, инвестиционни часовници и дори бижута и писалки е инфлацията, категорични са икономически анализатори. По думите на експертите хората искат да вложат спестяванията си не в банки, а в активи, но най-популярните, като недвижимите имоти например, са все още твърде скъпи. Едновременно с това анализите показват, че се очаква свиване на ръста на сделките с жилища и ваканционни апартаменти, като е възможно и стойностите им малко да се понижат. Заради това хората предпочитат да влагат в скъпи активи, за които няма прогнози да поевтинеят, а напротив. Друга причина за инвестициите в суровини като злато или инвестиционни бижута е възможността за капиталови печалби, обясниха експертите. Не е за подценяване още фактът, че за инвестициите в суровини не е необходимо да ползвате услугите на банките и да плащате такси. 

Други започват да се ориентират към инвестиции в криптовалути, акции и облигации. 

Търговци ни подаряват злато

Заради засиления интерес към инвестиции в злато някои търговци вече го подаряват, установи проверка на „Телеграф“. За да си получите специалния подарък, трябва преди това да сте инвестирали в кюлчета. Офертата е за блокчета от 1 грам. Ако 12 поредни месеца купувате по едно, чиято стойност е 132 лв. за брой, накрая ще получите 13-о безплатно. Всеки клиент има право да закупи най-много 5 абонамента в един календарен месец или общо 60 кюлчета от 1 грам в 12 последователни месеца. Според търговците това е най-евтиното инвестиционно злато на грам в Европа, като безплатното кюлче, което получавате накрая на вложението, гарантира, че винаги ще бъдете на нетна печалба. Когато инвестирате в злато, трябва да имате предвид, че цените „продава“ винаги са по-високи от тези „купува“, което означава, че ако искате веднага да спечелите от инвестицията в злато, това няма как да се реализира. Планирайте и калкулирайте внимателно вложенията в активи и ако се налага, консултирайте се с финансови експерти, посъветваха от бранша. 

Бебешките медали са хит

Бебешките медали от сребро са хит за подаръците за новородени, споделиха търговци пред „Телеграф“. Най-търсени са медальоните по поръчка с гравирано име на детето. Сред предложенията е 20-грамов медал за 115 лв. Изработен е от чисто сребро, проба 999,9, с висше качество, мат-гланц и цветно принтиране. С тематичен мотив е, опакован в луксозна бяла рамка. Има възможност за лазерно гравиране с име и дата. Всички инвестиционни подаръци от злато и сребро вървят със съответния сертификат за качество, гаранция, а към някои има и поздравителни картички, в които да напишете своите пожелания. Подобни медальони са предпочитани инвестиционни подаръци още за сватби, абитуриентски балове и юбилеи. Засиленият интерес към медалите се дължи и на приближаващите тържества на завършващите гимназия, допълниха още търговци.