Н ад 200 тона вносно агнешко ще залее в следващите дни българския пазар, в навечерието на Гергьовден. Това прогнозират от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Замразено месо от Нова Зеландия имало от Великден. Цената му е най-ниска, но качеството – съмнително, коментират от бранша.

Съпредседателят на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) Симеон Караколев посочи, че е било внесено голямо количество новозеландско месо.

"Това се дължи и на високата консумация на агнешко месо по Великденските празници тази година. 800 тона вносно е дошло от чужбина, включително от страни в ЕС. Статистиката е от началото на 2025 г. За Гергьовден със сигурност ще има поне още 200 тона. Така говорим за общо 1000 тона внос само до момента. Голяма подигравка с потребителите е да се замразява месо, което впоследствие да се представя за прясно. То може да е престояло с години и чак сега да се пуска за продажба. Пример е новозеландското, което дори няма печат. То беше паднало на под 15 лева за килограм, което означава, че влиза в България на цена 6 долара", посочи Караколев пред NOVA

А хубавото българско агнешко месо изглежда розово, прясно и свежо, със син печат, а цената му варира - 25-28 лева за килограм.