0

М ного често се случва така, че излизат непредвидени разходи, с които ви е трудно да се справите? Или пък имате желание за ремонт, за покупка на нови гуми за колата, за екскурзия, но пък средствата не ви достигат? В такива случаи може да разчитате на потребителски кредит Vivus, или пък друга финансова институция, която предлага подобна услуга.

Тегленето на потребителски кредит обаче не бива да е решение, което взимате, без да го обмислите внимателно. Макар все повече институции да предлагат услуга за теглене на средства, изникват и множество въпроси и променливи, за които може да не сте сигурни. Ето някои от нещата, за които трябва да внимавате, когато искате да се възползвате от потребителски кредит.

Винаги проверявайте кредитора

В днешно време има много фирми, които предлагат различни видове потребителски кредити. Някои от тях са банки, а други са по-малки небанкови финансови институции. Важно е да проверите дали фирмата, от която смятате да се възползвате от който и да е вид кредит, е регистрирана официално в БНБ. Така ще сте сигурни, че са легитимна компания, която може да се разпорежда с кредитни услуги. В допълнение, проверете репутацията на фирмата и какви са отзивите от клиенти. Колкото повече доволни клиенти има, на толкова по-добра услуга може да се надявате. Това лесно можете да го проверите онлайн.

Винаги проверявайте общите условия и параметри по договора

Когато кандидатствате и сте одобрени за потребителски кредит, вие ще подпишете договор. Следете всички общи условия по него. Това важи дори в случаите, когато теглите потребителски кредит от институция, на която сте били клиенти преди. Може би сте променили част от параметрите по кредита, което ще бъде отразено в договора. А може и просто условията да са се променили, тъй като в днешно време ситуацията е динамична. Ако не се информирате за промени, които са отразени в договора, може да пропуснете да се възползвате от най-добрите условия по потребителския кредит.

Винаги изисквайте писмен договор

Това важи с особена сила за потребителски кредити с по-голям размер. В писмения договор залягат всички конкретни параметри по кредита, включително условията по погасяването и потенциални сценарии при неплащане. Много е важно да прегледате точно целия договор и да се уверите, че всяка клауза в него ви е напълно ясна. Ако имате въпроси, не се колебайте да ги зададете на служител от фирмата. Все пак най-добрите клиенти са информираните клиенти.

Помислете за какво са ви нужни парите

В днешно време има много причини за теглене на потребителски кредит. Може да се касае за покриване на сметки, които не са били планирани, или пък просто за реализиране на ваша мечта - да пътувате, да се сдобиете с нова придобивка или да ремонтирате жилище. Ако си направите точен план за какво ще отидат парите, ще можете по-добре да прецените и конкретните параметри по потребителския кредит.

Преценете внимателно размера на сумата и срока на погасяване

Повечето експерти са съгласни, че е най-добре да се въздържате от теглене на средства, които не са ви необходими в момента. Макар изкушението да разполагате с повече пари винаги да е налице, ограничете кредита си до това, което ви е необходимо за покриване на текущите нужди. По този начин ще се предпазите от риска да не успеете да покриете месечните вноски и да изпаднете в дългова спирала. В случай на затруднения по плащанията говорете с представител на институцията. Възможно е да се направи промяна в погасителния план, както и да се възползвате от забавяне на вноска, но само след като сте говорили с представител на фирмата кредитор.

Обръщайте внимание на всички тези аспекти от тегленето на потребителски кредит. Само така ще си гарантирате, че ще извлечете максимално ползи от финансовата услуга.