0

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за май в размер на 77,55 лв./мвтч без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Регулаторът прие предложената актуализирана цена от „Булгаргаз“ без никаква корекция.

Надолу

Утвърдената цена от 77,55 лв./мвтч е с 21% по-ниска от цената за април, която беше в размер на 98,16 лв./мвтч. Основен фактор за това е устойчивата тенденция за намаление на борсовите индекси на международните газови пазари и по-ниското потребление. Цената на газа за май е с близо 60 лева (59,52 лв.) по-ниска, отколкото прогнозната годишна от 122,07 лв./мвтч, при която е утвърдена цената на топлинната енергия 137,86 лв./мвтч, която в момента плащат потребителите на парно и топла вода в София. „Намалението ще се отрази пряко върху всички ползватели на синьо гориво и особено върху топлофикационните дружества, при които 70 на сто от цената се формира от природния газ“, коментира председателят на КЕВР доц. Иван Иванов.

Микс

В утвърдената цена на природния газ са включени компонента цена на природния газ на входа на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ и компонента за компенсиране разходите на "Булгаргаз" за съхранение на количества синьо гориво в газохранилището в Чирен, в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации, обясниха от КЕВР.

Комисията е анализирала количествата и цените на газа от различните доставчици в общия микс. Установила е, че в него за месец май е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора България - Гърция на цени съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 62,65% от потреблението на страната за месеца и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво, констатира енергийният регулатор. След търг „Булгаргаз“ е сключил за май два договора с търговци от региона за доставка на втечнен природен газ. Доставчиците са избрани по показатели минимална доставна цена и предложен начин на плащане, констатира КЕВР.