0

Р епресирани лица, които са били в затвори, трудововъзпитателни общежития, лагери и места за задържане, да имат право да закупят до 3 години недостигащ осигурителен стаж за получаване на пенсия.

Това предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), предложени от група народни представители за приемане в Народното събрание.

Вносители са депутати от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ и ДПС, а първите подписали законопроекта са председателите на парламентарните им групи Бойко Борисов, Атанас Атанасов, Кирил Петков и Делян Пеевски.

От измененията могат да се възползват и лица над 16 г., които са били интернирани и затова не са имали възможност да работят.

Мотиви

В мотивите на вносителите е записано, че така се поправя неравнопоставеност, тъй като досега тази група лица са били лишени от възможност за закупуване на стаж. Всички останали осигурени лица могат да закупуват до 5 г. недостигащ осигурителен стаж, припомнят вносителите. Според тях съществуващата в момента неравнопоставеност с предложения законопроект ще бъде коригирана.

Заради повишаване на минималния осигурителен доход от 780 на 933 лева, колкото стана и минималната заплата, откупуването на една година стаж от 1 януари вече струва 2216 лева. До Нова година цената бе 1853 лева. Месец недостигащ стаж вече струва 184,73 лева, като до 1 януари сумата бе 154,44 лева. Цената на един месец стаж е 19,8% от минималния осигурителен доход. За година около 4000 души се възползват от тази възможност.

Досие

Междувременно стана ясно, че Националният осигурителен институт ще внедри интегрирана информационна система, която ще позволи използването на Електронното осигурително досие за пенсия (ЕОДП).

В него по нов начин ще бъдат представени някои от съществуващите и към момента на сайта на ведомството справки за осигурените лица във връзка с пенсионните им права (за осигурителен стаж и доход), както и справки в услуга на пенсионерите (за издадени пенсионни разпореждания и актуално състояние).

Ще има и изцяло нови справки с данни за осигурителни периоди, осигурителен доход и внесени вноски за самоосигуряващи се лица; стаж и осигуряване в други държави; осигурителен стаж и доход по данни от Осигурителния архив към НОИ; изплатени пенсии, добавки, пенсионни записи и др.