0

К метове ръсят 9 милиона лева по улиците за почистването им през зимата. Това показа проверка на „Телеграф“ в електронния регистър на обществените поръчки. Там редица общини вече са пуснали обяви, с които търсят изпълнители за снегопочистване на уличната мрежа. Част от тях са само за предстоящия зимен сезон, а друга част са със срок за 5 години напред. Най-малко пари са заложили за поддържане на общинските пътища на територията на община Искър. Там търсят фирма, която да чисти, както през тази, така и през следващата зима, като за целта са заделени 76 166 лв. без ДДС. Други малки общини като Слово поле, Твърдица и Марица също са обявили сравнително ниски обществени поръчки до 84 000 лв. 

Позиции

Общо 26 са обявените до момента обществени поръчки за предстоящата зима. В Сатовча например търсят фирма, която да предлага както снегопочистване, така и опесъчаване с осолен пясък, като за целта са заделени 138 500 лв. Вършец пък обявява две позиции – за снегопочистване на уличната мрежа в населените места в общината, за което са заделени 70 бона, и за снегопочистване и частично опесъчаване на четвъртокласната пътна мрежа, за което ще отидат още 80 хил. лв. Общата поръчка на Свиленград пък е с бюджет 150 хил. лв., а за почистване и опесъчаване на общинската пътна мрежа на община Трън са предвидени 198 135 лева. С малко повече заделят в община Баните, а в Етрополе, Кубрат и Батак сумите нарастват от 230 до 290 бона. Това включва поддръжката на пътната и уличната мрежа през зимния експлоатационен период с отстраняване на снежната покривка, навети преспи, образувана ледена кора на пътното платно, както и при необходимост извозването на сняг на подходящи терени. При образуване на тънки заледявания и уплътняване на снежната покривка, които е невъзможно да бъдат отстранени с почистваща техника, съответните участъци ще се опесъчават, се посочва в обществените поръчки.

Пари

В Пазарджик за поддръжката на улиците през зимата ще бъдат похарчени 400 000 лева. Малко повече заделя община Правец, а в Куклен и Неделино броят 50 бона отгоре за снегопочистване. В Трявна пък залагат бюджет от 600 хил. лв., а в Ардино – 744 хил. лв. Над 806 000 от бюджета си ще пръсне Разлог, а от Кюстендил са обявени две обществени поръчки. Едната е само за града и общинското предприятие „Чистота“, а предметът е доставка на техническа – морска сол за зимно поддържане на пътищата. За солта от бюджета ще литнат 97 500 лв. без ДДС. За зимната поддръжка на общинските пътища пък са заделени още 1 милион лева. Севлиево надхвърля тази сума и отпуска 1 875 000 лв., но за поддръжка на улиците в населените места и общинската пътна мрежа през следващите три зимни сезона – до 2025 г. Още по-дълъг срок залага община Девин, която търси фирма за снегопочистване и зимно поддържане през следващите пет години до 2027 г. По това направление от бюджета ще бъдат заделени 2 083 333. Най-много пари са заложени в обществената поръчка на Русе – 3 408 265 лв. 

Първи сняг падна на Боровец

Фейсбук – Meteo Balkans/Светльо Христов

Първи сняг падна на Боровец вчера следобед. Хижа „Ястребец“ побеля, съобщи „Метео Балканс“. От там прогнозират, че през новата седмица ще има още валежи от сняг по планините, като това се очаква в четвъртък, когато ще има по-сериозно захлаждане. В първите дни от новата седмица максималните температури ще останат около климатичната норма за средата на септември, но минималните ще се понижат и в котловините от Западна България ще са по-ниски от обичайното. На отделни места термометрите ще показват стойности под 5°С. Ще има условия за мъгли, а по високите полета от Западна България – и от слани. Астрономическата есен тази година идва на 23 септември в 4,03 часа и ще приключи на 21 декември в 23,48 часа. В събота, макар и след настъпването на есента, се очаква затопляне.
Температурите ще се повишават и максималните им стойности ще са между 22-23°С.