0

З а първи път от 19 г. се вдигат командировъчните за чужбина, става ясно от проект за промени в наредба, предложен от Министерството на финансите.

Минималните дневни и квартирни пари за пътуване по работа зад граница не бяха пипани от 2004 г.

Командировъчните са изчислени по различна методика от досегашната, като е взето под внимание жизненият стандарт в съответната страна, а страните са групирани по географски признак.

Досега парите бяха едни и същи за европейските държави, независимо дали става дума за Северна Македония или Германия, като бяха фиксирани на 35 евро дневни и 130 евро за нощувка.

Сега за държави като Германия, Белгия и Австрия дневните стават 56 евро, а квартирните – 207 евро.

За Северна Македония сумите ще бъдат вече 39 евро и 144 евро.

Пътуващите във Франция ще вземат по 56 евро на ден и по 207 евро за нощувка.

За командированите във Великобритания сумите са съответно 59 евро и 205 евро. 

Най-голяма сума ще се дава на пътуващите в Швейцария. Там дневните стават 87 евро, а квартирните 246 евро. За САЩ сумата е по-малка - 58 евро дневни и 237 евро квартирни. За Канада сумите са съответно 58 и 186 евро.

Другата разлика е, че навсякъде командировъчните са изчислени в евро, а не както досега – във валутата на съответната държава.

От МФ заявяват, че актуализираните размери на командированите няма да доведат до вдигане на бюджетите за командировки на ведомствата и те трябва да се вместват в сегашния си бюджет.

Освен това чиновниците вече няма да могат да летят в бизнес класа при важни задачи.