0

А лкохолни напитки от цял свят, произведени в средата на миналия век, показват на 11-ото издания на Ракия фест, което се провежда в НДК. Има италиански и френски ракии, испански брендита, гръцко узо, произведени през 1945 година, които могат само да се дегустират на изложението, тъй като бройките са ограничени, а напитките са открити в колекциите на ценители на напитките. Сред тях е италианска грапа, която е ракия от 60-те години, и може да се продаде по изключение само на ценители на цена от 185 лева за бутилка.

Показват за първи път селекция от напитки от старинни колекции.

 Показват за първи път селекция от напитки от старинни колекции.

Освен от грозде има и много старинни напитки от манго, дива ягода, джинджър, ананас. Също така и малинова ракия от Италия, която с годините е станала мека и приятна.

Организация

Ивайло Жеглов, управител на „Експо тим“, който организира изложението, коментира, че вече 11 години се провежда ракия фестивала в България. През тази изложителите са над 40, като една трета от тях са представители на чужди компании за питиета.

За първи път се представят колекционерски напитки от средата на миналия век. Има много интересни екземпляри като медицинско бренди, което едно време в Италия се е използвало за лечение. Има ракия, която се показва за първи път у нас, направена от грозде за шампанско, и се казва „Марк де шампейн“.

Посланици

Също така тази година за първи път отличихме посланици на българската ракия, сподели Жеглов. Те са Иван Стефанов Тенев, известен и с псевдонима Агент Тенев, Ники Кънчев, Камен Алипиев, които имат за задача да пропагандират това питие сред българи и чужденци.

Много съм щастлив, че ме отличиха като посланик на българската ракия, сподели пред „Телеграф“, който може вече да се нарече Негово превъзходителство Ники Кънчев, тъй като стана посланик на българската напитка. В нашето семейство ракията беше на голяма почит, заяви той. Като дете съм бил до казанчето, където се вари ракия, знам какво е патоки. Това е последното, което излиза от ракията и много хора го изхвърлят. В малките градове обаче се преработваше. Кънчев сподели, че обича българската ракия и смята, че тя е един от нашите символи. На въпрос коя му е любимата, посланикът заяви, че обича да експериментира, като опитва дюлева, крушова, гроздова, но всичко трябва да е в рамките на нормалното или не повече от една чашка.