0

З а първи път през 2022 г. соларите биха въглищата при производството на електроенергия в ЕС, показват данни на Евростат.

През въпросната година са били произведени 210 249 гигаватчаса електричество от слънчева енергия в сравнение с 205 693 гигаватчаса от въглища.
Полша и Чехия остават единствените две държави производители на черни въглища в ЕС, а Полша – единствената, която ги използва за основен източник на електроенергия. Кафявите въглища, които са по-нискоенергийни, са били използвани за производство на ток в 9 държави от ЕС.

Зависимост

От друга страна, степента на зависимост от вноса на черни въглища достига през 2022 г. своя пик до ниво 74,4%. Този силен ръст от 15 процентни пункта в сравнение с 2021 г. може да се обясни с натрупването на запаси в страните от ЕС. За разлика от предишните години, когато складовете са били опразвани, през 2022 г. в тях са били натрупани 9 милиона тона черни въглища. Това са най-високите запаси от 2008 г. насам. Независимо от пика на вноса през 2022 г. степента на зависимост при въглищата остава по-ниска от това при петрола и природния газ, която и при двата е над 97%.

През 2022 г. Русия остава най-големият доставчик на черни въглища за ЕС с дял 24 на сто. Следват САЩ (18%) и Австралия със 17%. Въпреки това вследствие на влязлата в сила през август на въпросната година забрана за внос заради войната в Украйна доставките от Русия са паднали до 27 млн. т. Това е спад с 45% спрямо 2021-а.

Прогноза

Бумът на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) у нас ще продължи и през следващите години, показва прогноза за развитие на производствените мощности в страната ни до 2033 г. на Електроенергийния системен оператор. В следващите 10 г. у нас се планира да бъдат изградени 19 000 мегавата нови мощности, като 90% от тях да са ВЕИ. От предвидените близо 17,5 хил. мегавата нови ВЕИ мощности по-голямата част - 85%, са фотоволтаични централи. 

От Електроенергийния системен оператор обясняват, че в плана не влиза евентуална нова ядрена мощност заради сложността при нейното изграждане и дългия процес, който съпътства построяването й.