0

И стински бум на жажда за доза положителен адреналин отчитат българските оператори с ваучери за екстремни преживявания. Желаещите да летят като птици, да се гмуркат на дъното на морето, да скачат с бънджи или парашут, да се реят с балони или да се впуснат в опасен рафтинг са стотици. При това на възраст на 8 до 90 г. 

С парашут над морето

 С парашут над морето
grabo

Клиентите на този тип преживявания по правило не се пазарят за цените, които в зависимост от услугата са между 50 и 1500 лв., разказаха пред „Телеграф“ пилоти и шампиони в съответните спортове, които в момента са инструктори или собственици на клубове за екстремните преживявания. Ваучери се купуват включително и за подаръци за рожден ден, за изненада на любим човек. Пазарят се тези, които изчисляват 100 -те лева за първо гмуркане с това колко кюфтета и бири могат да се изпият, пошегува се  Тодор Попов, инструктор по скуба дайвинг в Приморско. 

Малчугани 

Желанието за положителен адреналин няма никаква дискриминация. Наскоро 72 г. французойка,  обиколила всички океани, дошла да се гмурка в Приморско, за да види морско конче и  обрасла с миди скала типични за Черно море, разказа пред „Телеграф“  Тодор Попов.  Учител по бънджи сподели, че дъщеря му на 8 г. направила първия си скок заедно с него, а в клуба има мъж на 78 г. и все още скача. Има и други деца, които практикуват опасния скок, но само с подпис на родителите.  С парашут политат и мъже, и дами, предимно в района на Долна баня, Софийско, за 390 лв. Смело постъпил  бащата на малчуган, като вместо той дал на сина си да пилотира за минути, след като семейство платило 1500 лв. за услугата за летене с малък самолет за няколко часа, сподели  пилотът, собственик на машината, Асен Сурдолов, който от месец предлага услугата. 

Балон и парапланер 

Безспорен фаворит сред всички възрасти е издигането и полетът с балон, особено на Белоградчишките скали. Удоволствие за възрастен е 47 лв., за дете до 12 г. 37 лв. за час. 

Разходката с балон край Белоградчишките скали е като приказка

 Разходката с балон край Белоградчишките скали е като приказка
grabo

Качват се цели семейства от Европа, САЩ,  българи в чужбина и нашенци.  Понякога хората се чувстват като в приказка, защото балонът може за минутки да кацне върху някоя скала и след това отново да продължи, разказа пилотът Стефанов.  

Губят страха 

Какво преживяват хората след такива полети. Еуфория най-често, категоричен е европейският шампион по екстремни спортове и метеоролог на връх Ботев Димитър Ралев. Има и случаи, в които на някои първоначално им прилошава, но се справят. Мнозина, които са мислели, че ги е страх, особено когато се качат на балон или на парапланер, когато се издигнат и започнат да се реят като птица, губят страха си. 

Необичайните ситуации провокират влюбените и на дъното на морето или  в небето в балони и самолети да се вричат във вечна вярност.  

Скоростен тролей 

Най-новата атракция на българското море е Зип лайн - скоростен тролей край Каварна, който  струва 40 лв. Домакините предлагат половин километър спускане със скоростен тролей с гледка към морето с незабравими мигове, неописуеми гледки и доза адреналин. 

Емоции и адреналин се предлагат и на морския бряг, като офроуд тур с АТВ  край варненското село Долище  е 80лв. 120 лв. струва офроуд с електрически кросов мотор SUR-RON.  

Край Шумен пък се организират тридем полети с парапланер за двама дущи плюс пилот. 150 лв. струва уникалният полет за трима, услуга, единствена по рода си за целия Балкански полуостров. 

Моторен парапланеризъм

 Моторен парапланеризъм
Елена Дюлгерова

70 лв. на скок от моста на Писанец

Лудите глави вдигат адреналина с бънджи скокове от моста край русенското село Писанец. Той е от средно високите места за екстремен полет със своите 70 метра, но пък гледката е невероятна. 

Писанският мост се намира на главния път Русе-Разград, а той е доста натоварен, затова не по всяко време може да се скочи оттук с бънджи и това е едно от нещата, което прави скока специален. Скоците са само няколко пъти в годината с предварителна заявка. Цената на ваучера е 70 лв. За последно бънджи скокове от моста край Писанец имаше през май, а следващите дати са 7 и 8 октомври тази година.

Няколко клуба за конна езда в Русе също предлагат условия за незабравимо преживяване, но за съжаление няма разходки извън базите. Ако човекът е неопитен, ездата е в присъствието на учител, а за децата има понита. Обичайно 10 минути струват 10 лв., а половин час – 30 лева.

Сплотяват фирмата с рафтинг по Струма 

Фирми от цялата страна сплотяват колективите с екстремно спускане с лодки по  Струма в района на Симитли и Кресна. Така клубовете за рафтинг и каяк в Кресненското дефиле посрещат всеки уикенд десетки любители на високия адреналин. Най-много са клиентите от София и Благоевградска област.

Рафтинг край Струма

 Рафтинг край Струма
Владимир Симеонов

„Прави се инструктаж на всички, които се качват в лодката. Обясняваме им как е необходимо да действат в различни ситуации в реката. След това им се дава пълна екипировка – неопрен, спасителна жилетка, каска, неопренови боти и гребло. С тях се спуска и наш служител”, разказват инструкторите. В района на Кресненското дефиле са две от най-добрите естествени трасета за рафтинг в страната ни. Това е причината за наплива на българи и чужденци, особено израелци, които търсят адреналин и екстремни изживявания.  

Заради огромния интерес към рафтинга община Симитли е направила проект за  развитието на рафтинга, скалното катерене и планинското колоездене в района. Амбицията на местната власт е да превърне общината в национален център за рафтинг. 

Деца вървят по въже в Аязмото

Деца, които обичат да предизвикват себе си, могат да се забавляват, като балансират във въздуха във въжена градина в Аязмото в Стара Загора. Практически мястото е суператракция и за малки и големи деца. Входът е напълно безплатен. Намира се в близост до зоопарка и Залата на смеха.

Въжената градина в Аязмото в Стара Загора

 Въжената градина в Аязмото в Стара Загора
Елена Дюлгерова

Всички минават през задължителен инструктаж, а за безопасността на посетителите се грижи екип от професионалисти. Съоръжението е предназначено за деца до 14-годишна възраст. 

Работното време на атракциона е всеки ден от 9 до 18,30 ч. през лятото и от 9 до 17 ч. - събота и неделя през зимата, но само ако времето позволява. 

* По темата работиха: Светлана Трифоновска, Добри Радушев, Владимир Симеонов, Елена Дюлгерова, Жанета Йорданова