0

Н ад 30 хил. българи отлитат за Израел, Йордания и Рим, за великденските и светлите дни след тях.

Статистиката е приблизителна, но пътуващите до Светите земи са с около 60% повече спрямо миналата година и с 10% повече спрямо периода преди пандемията. Това коментира пред „Телеграф“ Румен Драганов, шеф на Института за анализи и оценки в туризма.

Проверка на наш екип в обявите на туроператори и агенции установи, че местата за воаяжи до Израел са свършили две седмици преди великденските празници. Малко преди празниците трудно се намират и места до Йордания и Рим.

Бързо

Откакто в пътуванията включихме и посещения и нощувки в пустинята на бедуините Вади Рум, местата за Йордания се пълнят много бързо, каза пред „Телеграф“ Виктория Тонкина, представител на туристическа агенция. Това важи и за пролетните и зимните месеци около Бъдни вечер и Нова година, уточни тя.

По това време на годината, когато в България е все още хладно, народът хуква да почива предимно в арабските страни, защото не е много далеч, по-топло е и не е много скъпо. Най-чести са екскурзиите и почивките до Египет, Тунис, Дубай, обясни Виктория Тонкина.

Бум

Безспорен факт е, че от няколко години Светите земи на Израел и Йордания са особен притегателен център за туристите, а тази година се наблюдава истински бум според Румен Драганов.

Може да се каже, че имаме съчетание на културен и поклоннически туризъм, допълни той. Особено след пандемията и войната в Украйна народът търси да срещне чудото, да успокои душата си и интуитивно се обръща към библейските ценности. Не е случайно, че хората се насочват към земите, които са свързани със Стария и Новия завет.

Места

От една страна, е Йордания, където основно са местата, по които Мойсей 40 години е водил народа си при бягството от Египет. Израел пък е свързан с Новия завет и раждането и възкресението на Спасителя Исус Христос. В Йордания обаче пътуват самостоятелно и българи мюсюлмани, които посещават Мека през свещения за тях месец април, където е роден пророкът Мохамед, споделиха туристи пред „Телеграф“. През страната минава железницата, изграждана през миналия век, чиято цел е да свърже свещения за мюсюлманите град с Турция и Европа, така че да се улеснят поклонниците.

Кредит

Спонтанна анкета на „Телеграф“ сред група от 40 души в Йордания малко преди великденските празници показа, че приблизително всеки трети от туристите е теглил кредит или ползва кредитна карта, за да покрие пътуването си. Участниците бяха на възраст от 25 до 70 години. Мнозина казаха, че се радват, че точно в този момент няма да са в България, защото няма да се чувстват виновни, че няма да гласуват, защото не виждат своя лидер.

Бягство

Истината е, че българинът вдигна ръце от това, което се случва в страната, коментира Виктория Тонкина. Хората теглят заеми и влагат парите си в спомени, защото поне това ще им остане, каза тя. От друга страна, мнозина намират хармонията в тези страни. Невероятно е преживяването във Витлеем, рожденото място на Исус. Градът е в палестинската част и се минава границата. Там над 90% от жителите са мюсюлмани. Преживяването е невероятно, когато при сутрешната молитва имамът пее, а след това камбаните от християнските храмове започват да звънят. Удивително е как душата ти се изпълва с хармония на възможно най-нехармоничното място, за което от векове братски народи се карат.

За 2 бона самолет, пет звезди и екскурзии

Около 2000 лева излиза 8-дневно пътешествие до Йордания, показа проверка на „Телеграф“. Пътуването включва по правило нощувки в петзвездни хотели, закуски и вечери с подобаващата пищност. Туристите се радват на пикантна арабска храна и изобилие от местни сладкиши. Цената включва и пътуване с приличен автобус до знаковите за света места Петра, Небо, където Мойсей е получил откровение за Обетована земя, античния град Джераш, разходки с камили, посещение на бедуинско селище и нощ в розово-оранжевата пустиня Вади Рум, Мъртво море, и др. В нея влизат и самолетните билети. Така пътуването до арабската страна излиза по на сметка от разходите за десет дни по празниците в България.