0

Н ива на цената на маркови дънки продава на търг Националната агенция за приходите (НАП) в сайта си.

Първоначалната цена на имота, който е с площ 500 кв. м, е едва 120 лева. Това е и най-евтиният имот, който може да се намери на сайта на агенцията. Нивата на безценица се намира в община Трявна, област Габрово. В същото землище на с. Фъревци НАП продава още няколко ниви на много ниски цени – от 366 до 766 лева, в зависимост от площта.

Лозя

Земеделските имоти, които предлага на търг НАП в портала си за продажби, могат да достигнат до доста висока стойност, ако те са с насаждения. Най-скъпо се продава лозе от 17,5 дка в Старозагорско – за 207 000 лева. Овощна градина от 2,2 дка в Габровско се предлага за 32 775 лева. Това са само първоначалните цени за участие в търга – някои кандидат-купувачи могат да предложат много повече.

На друго място обаче – в Хасковско, лозе от около декар се продава срещу само 260 лева. Ниската цена може да се обясни с това, че през имота минава далекопровод и строителство и овощни насаждения в него са забранени. 

Жилища

Гаражите и апартаментите, които продава НАП в големите градове, обаче са вече на доста високи цени, което отразява и ситуацията на пазара. За хубав гараж с ролетна врата в Пловдив пригответе минимум 34 357 лева. Имотът, който побира една кола, е с площ 16,45 кв. м и се намира в жилищна кооперация. 

За гаражна клетка за миникола или мотоциклет във Варна НАП иска минимум 16 500 лева. От агенцията изрично уточняват, че имотът се намира в подземен парк, който обаче е заключен, така че достъпът до сградата е невъзможен към момента. Разположението в общия подземен паркинг пък затруднява маневрирането, така че гаражът не е подходящ за средни и големи автомобили. За друг гараж в същия подземен паркинг, който е заключен и до него няма достъп, НАП иска цели 24 750 лева. При това от агенцията уточняват, че реалната площ е по-малка от тази, която е по документи.

Ако пък търсите хубав двустаен апартамент в София, то пригответе поне 184 000 лева. Толкова струва жилище от 68 квадрата в „Овча купел“ на шпакловка и замазка, което агенцията също предлага на търг.