0

Г лобалната икономика е все по-застрашена от изпадане в рецесия. Това разкриват проучвания, според които потребителите, изправени пред най-висока за цели поколение инфлация, свиват разходите си, докато централните банки затягат политиката си агресивно точно когато е необходима подкрепа, посочва коментар на Ройтерс.

Без близък обрат

Веригите на доставки, които все още не са се възстановили от пандемията на коронавирус, бяха ощетени допълнително от инвазията на Русия в Украйна и строгите блокади на Китай срещу COVID-19, което навреди на индустриалното производство.

Безброй проучвания сред мениджъри по доставките, публикувани миналия вторник от Азия през Европа до Съединените щати, показват свиване на бизнес активността и разкриват малка надежда за обрат в скоро време.

„Казано просто, изключително високите темпове на инфлация водят до това, че домакинствата трябва да плащат повече за стоките и услугите, които потребяват, което означава, че имат по-малко за харчене за други стоки“, Ройтерс цитира Пол Дейлс от Capital. „Това означава намаляване на икономическото производство и е причина за рецесията. По-високите лихвени проценти играят малка роля за разлика от по-високата инфлация.”

Деловата активност в частния сектор на САЩ се сви за втори пореден месец през август и е най-слаба от 18 месеца, като особена слабост се регистрира в сектора на услугите. В САЩ има 45% шанс за настъпване на рецесия в рамките на година и 50% в рамките на две години според икономистите в проучването на Ройтерс. Но те в голямата си част твърдят, че тя ще бъде кратка и плитка.

В еврозоната

Подобна е и ситуацията в еврозоната, където кризата с разходите за живот означава, че клиентите държат ръцете си в джобовете, а бизнес активността в целия блок се сви за втори пореден месец.

Мрачните данни приковаха еврото към 20-годишно дъно спрямо долара, като растящите цени на газа допринесоха за мизерията, дърпайки Европа към рецесия.

Във Великобритания, която е извън Европейския съюз, растежът на частния сектор се забави до пълзене, тъй като индустриалното производство намаля, а по-големият сектор на услугите отбеляза само скромна експанзия. Всичко това показва, че и там идва рецесия.

Ръстът на индустриалните предприятия в Япония се забави до 19-месечно дъно този месец, тъй като производството и спадът на новите поръчки се задълбочи, докато съставният индекс на мениджърите по доставките в Австралия падна под знака 50, разделящ растежа от свиването.

Централните банки

Инфлацията достига върхове от няколко десетилетия в много части на света, принуждавайки централните банки да затегнат паричната политика, тъй като те са натоварени с ролята да поддържат ценовата стабилност. Федералният резерв повиши своя референтен овърнайт лихвен процент с 2,25 процентни пункта тази година, докато се опитва да ограничи високата инфлация и се очаква да го повиши отново следващия месец. Но въпреки тази агресивна политика на банките инфлацията вероятно ще остане над целта на Федералния резерв тази и следващата година.

Европейската централна банка, която в продължение на години се бореше да постигне някаква инфлация, а сега е изправена пред значително надвишаваща тази цел, започна през юли своя цикъл на повишаване на лихвените проценти, повишавайки ги над очакваното. Проучването на Ройтерс прогнозира, че ЕЦБ ще продължи по пътя на затягане на кредитирането.

Банк ъф Ингланд бе една от първите, които повишиха разходите по заемите и се очаква да продължи да го прави, въпреки че предупреди, че страната е изправена пред дълга рецесия, тъй като се очаква сметките за енергия да тласнат инфлацията на потребителските цени над 13% през октомври.