0

О бмисля се въвеждането на задължителна „Гражданска отговорност“ за тротинетките, съобщиха пред „Телеграф“ застрахователи.

Догодина се очаква да се изготвят промени в Кодекса за застраховането, за да се имплементират разпоредби от Четвъртата моторна директива. Коментира се въвеждането на конкретни текстове за застраховките на бавно движещи се моторни превозни средства, които вървят с над 25 км в час.

Проблем

Един от въпросите за решаване трябва да бъде за идентификацията на тези превозни средства по отношение на това кой е застрахован по полицата, обясниха експертите. По думите им коментира се в обхвата на застраховката да влязат и тротинетките, но тяхното идентифициране би било трудно, тъй като те нямат номер на рама.

Адвокати пък коментираха, че и сега за тротинетките трябва да има „Гражданска отговорност“. Но в същото време няма конкретни и ясни текстове, които да уреждат този въпрос. Застрахователи нямат и отделна тарифа за тях и фактически тротинетките не фигурират като отделен вид превозни средства в тарифите. Експертите обаче смятат, че проблемът трябва ясно да се уреди, особено като се има предвид рисковото каране на някои лица, визирайки нашумелия случай с Емили, хваната да кара тротинетка със 120 км в час по магистрала.

Алтернативи

За тротинетки обаче се предлагат други видове застраховки. Този вид превозно средство например може да бъде застраховано срещу кражба, вандализъм, градушка, буря, пороен дъжд или пък удар от автомобил.

Може да се сключи и обща гражданска отговорност на физически лица, която обаче е различна от задължителната застраховка за автомобилистите. Пак се покрива отговорността за имуществени и неимуществени вреди на трети лица, но лимитът на отговорност е нисък – от 1000 до 50 000 лева, по избор на клиента.