0

Д о 100 000 лева е глобата за търговски вериги, които не са заредили например сирене, което да се предлага с малка надценка от 10% в магазините си. Това е записано в проект на закон за надценките на хранителните продукти, публикуван за обществено обсъждане. Задължените лица от страна на бизнеса са ограничени до предприятия с годишен търговски оборот над 30 млн. лв., което изключва всички микро- и малки предприятия, пише в мотивите към проекта. Списъкът с храните, които трябва да се предлагат с надценка от 10% преди облагането с данъци, се публикува от Министерството на икономиката и на земеделието. Търговецът трябва да определя минимум по един продукт от всеки от видовете храни, които се избират от тези, продавани на най-ниските непромоционални цени от всеки вид храна, но не трябва да са имитиращи продукти. 

Стоки 

В списъка трябва да има ориз, брашно тип 500, хляб „Бял“, хляб „Добруджа“, свинско месо – охладено, пилешко месо, кайма 60/40 свинско/телешко охладена, прясно мляко краве 2-3.8%, кисело мляко краве 2-3.8%, краве сирене бяло саламурено, кашкавал от краве мляко, яйца размер М, млечно масло, слънчогледово масло (олио), захар, зрял боб и храни за кърмачета. Предвижда се те да бъдат обозначени, за да са видими за потребителите. 

Търговец ще плати глоба в размер до 2 на сто от реализирания от него оборот в страната през предходната календарна година, ако откаже и въобще не предлага поне един евтин продукт от списък с основни храни. 

Период 

Предвижда се още законът да важи шест месеца след влизането му в сила, като очакванията са в рамките на този период да се задействат нормалните пазарни механизми и да се проявят съответните пазарни конкурентни взаимодействия.

Проектът е по идея на служебното правителство заради рекордно високата за последното десетилетие инфлация, настъпила след войната в Украйна. Налице е нарастване на цените на хранителните стоки, продиктувано от повишаващите се цени на енергията и суровините. Този ръст на цените не би могъл да обясни изцяло увеличението с почти 50% на цените на дребно на някои хранителни продукти, които присъстват в малката потребителска кошница.