0

 

Българите да бойкотират австрийски стоки, а българското правителство да наложи вето над австрийски инициативи.

С този призив излезе председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Бойкотът е като обществена реакция срещу това, че България реално няма да е в Шенген, тъй като едва 3% от пратките са по въздух и вода, а 97% - по суша, каза Велев пред „Телеграф“.

"Къде сме тръгнали да се разширява ЕС, като и трите държави - Румъния, България и Гърция, не са в Шенген. Гърция формално е в Шенген, но тя няма сухопътна граница с държави от шенгенското пространство", посочи още той. По думите му такава вълна – да се бойкотират австрийски стоки, се надига в Румъния, време е и ние да опитаме. А правителството да налага вето на австрийски инициативи, както правят други държави с национално самочувствие и достойнство.

ЗАРАДИ ШЕНГЕН: Бойкот на австрийските бензиностанции в Румъния

„Нищо не ни пречи вместо австрийски стоки, да купуваме български, вместо да ходим на ски в Австрийските Алпи, да отидем в италианските или в българските ски курорти“, коментира Велев. Според него ставаме заложник на някакви вътрешнополитически австрийски проблеми.

Коментари

Представители на други работодателски организации обаче се разграничиха от призива на Велев. "Казаното е изолирано и не се споделя от повечето представители на българския бизнес", заяви председателят Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов.

Срещу позицията на Велев се обяви и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. По време на посещение в Търговище той заяви, че бойкот на австрийските стоки би било грешка. „Австрийският бизнес в България работи активно с нас за приемането на България в Шенген и сега би могъл да бъде още по-голям мотор", заяви лидерът на ГЕРБ и призова нашият бизнес да направи кръгла маса с австрийския у нас и да изпратят съвместна делегация в Австрия на високо равнище, за да лобират да ни пуснат по-бързо и през сухопътните граници.

И двете страни ще понесат щети

Това е политически въпрос и като такъв той трябва да бъде решен на политическо равнище. Бойкотът на австрийски стоки и бизнес в България не е решение, а като силно зависими икономики една от друга, каквито са българската и австрийската, победител няма да има и двете страни ще понесат щети.

Такова мнение изрази Филип Купфер, търговски съветник към посолството на Австрия в България, в отговор на журналистически въпрос.

Филип Купфер

 Филип Купфер
Личен архив

По време на представянето на резултатите от най-новото проучване на "Адвантидж Оустриа" (Advantage Austria) за нагласите на австрийския бизнес в България Купфер заяви, че австрийският бизнес търси партньори в България и разглежда възможностите за придобивания в страната. Сферите от особен интерес са металообработването, текстилната промишленост и селското стопанство.