0

Т аксиджии плашат с протест новите министри на транспорта Георги Гвоздейков и финансите Асен Василев заради отпаднало данъчно облекчение, което им е било обещано. Двамата нямат пряка вина за създалата се ситуация, но са на мушката на гневния транспортен бранш, който от месеци настоява за изчистване на въпроса.

Проблем

Проблемът идва от приетите през октомври 2022 г. решения на Столичния и други общински съвети за поредна година да намалят данъка за таксиметрова дейност. В минали години причината бе пандемията, а този път - „задълбочаващата се криза с цените на горивата“. В София данъкът бе свит от 850 лв. на 300 лв. Решенията обаче бяха взети под условие - държавният бюджет да покрие пропуснатите приходи на общините, така както това се случи през 2022 г. В проектобюджета на служебното правителство, който така и не стигна до гласуване, обаче такава компенсация не фигурира. Само за Столична община компенсацията от бюджета трябва да е около 2.8 млн. лв. Ако държавата не отпусне парите, общините ще си ги търсят от шофьорите, като това ще значи доплащане на до 550 лв. на автомобил.

Искане

“Настояваме корекцията да бъде направена преди вкарването на новия вариант на бюджета за 2023 г. в парламента със съответното  предложение на министър Гвоздейков до министър Василев. Причината е, че само нашият бранш не е получил своята компенсация за 2022 г., когато целият обществен транспорт освен нас бе компенсиран заради Covid-19, високите цени на метана и достигането на почти 20% инфлация на годишна база”, заяви за „Телеграф“ Кирил Ризов от Сдружение „Съюз Такси“. “Изкарахме си разрешителните за превоз за 2023 г., вярвайки на обещанието, че общините ще бъдат компенсирани. Ако това не стане, имаме готовност за протестни действия - просто ще окупираме Народното събрание. Ще се борим до дупка“, категоричен бе Ризов.