0

С ПА хотелите в курортите с минерални води вече са резервирани за Деня на будителите. Това показа проверка на „Телеграф“ в интернет страниците на 10 места за настаняване във Велинград, Павел баня, Хисаря и Сандански. В опит да се направи резервация в повечето хотели отговарят, че за датите от 31 октомври до 3 ноември места няма. Причината за наплива е, че тогава учениците излизат в есенна ваканция и им се събират 4 почивни дни заедно с уикенда. 

Офертите за две нощувки със закуски, обяд и вечеря в един от СПА хотелите във Велинград е 750 лева. На разположение на гостите има два вътрешни басейна с топла вода, СПА център с парна баня, сауна, стая за релакс и солна стая, а отвън има още един топъл басейн, но със солена вода. В друг хотел, който също разполага с басейни, офертата за две нощувки със закуски и вечери за двама възрастни с дете е 600 лева, но за датите около ваканцията няма свободни стаи. 

Статистика 

Междувременно според данни на Националния статистически институт (НСИ) обявиха, че приходите на хотелите за август са стигнали 680 млн. лв. Общо 6,3 млн. нощувки са осъществени в местата за настаняване у нас през август. Реализираните от чужди граждани се увеличават с 1,3% и достигат 4 милиона, а нощувките от български граждани са 2,3 млн. и намаляват спрямо август 2023 г., сочат данните на НСИ.

Броят на пренощувалите лица се увеличава с 4,1% в сравнение със същия месец на 2023 г., като достига 1,6 млн. Отчетено е увеличение както при чуждите граждани - с 4,3%, така и при българските - с 3,9%.

Престой

Нощувалите български граждани са 733.2 хил. и са реализирали средно по 3.1 нощувки. Чуждите граждани са 870.2 хил. със средно 4.6 нощувки, като 75% от тях са пребивавали в местата за настаняване с 4 и 5 звезди. Общата заетост на леглата е 60,7%, като намалява с 0,3 процентни пункта в сравнение с година по-рано. Най-висока е заетостта на леглата в местата за настаняване с 4 и 5 звезди – 77,6%, следват тези с 3 звезди – 54,2%, и с 1 и 2 звезди – 36,4%.