0

Д омакинства с централно топлоснабдяване в София отново са попарени от сметката си за подгряване на топлата вода. Фактурите със сметките за май са качени в сайта и касите на „Топлофикация“ и потребители се оплакаха от размера на начислената им енергия.     

Данни 

Сметката за подгряване на топлата вода на двучленно домакинство е 58,20 лева, видя „Телеграф“.

ПАК СЕКИРА: Отчетът на парното скача!

Друг клиент ще плати 40 лева за топлия душ през миналия месец. Почти толкова, 39 лева, е сметката на трето домакинство. 

Големината на месечната сметка зависи от количеството ползвана вода, от цената на топлинната енергия и от специфичния разход за подгряване на 1 кубик вода в дадената сграда през предишния отоплителен сезон. Клиентите могат да видят специфичния разход за подгряване на кубик вода в тяхната сграда на втората страница на фактурата си, обясниха от „Топлофикация“. 

Клиентите от горния пример имат около 150 лева/квтч специфичен разход.

Правило

За подгряване на 1 куб. м вода до температура +55 градуса са необходими около 60-70 квтч топлинна енергия според физическите закони. В някои сгради обаче топлината на кубик вода се поддържа с 90-100,  дори 200-300 квтч топлинна енергия.

СЛЕД ОБВИНЕНИЕТО В ДАЛАВЕРИ: Шефът на столичното парно подаде оставка

Наредбата за топлоснабдяване гласи, че когато количеството топлинна енергия, необходима за подгряване на 1 куб. м вода, тоест специфичният разход, надхвърли 150 квтч и водомерите за топла вода на всички домакинства в сградата са изправни, етажната собственост трябва да поиска „Топлофикация“ да провери системата за автоматично регулиране  на топлоподаването в сградата в абонатната станция и открие причината за по-голямото потребление на енергия. 

Анализ на комисия от висококвалифицирани специалисти,  възложен от бившия кмет на София, препоръча да се финансира монтиране на отделен уред за измерване на енергията за топлата вода в абонатната станция, вместо тя да се определя  по изчислителен начин, както е в момента. 10 млн. лева щеше да струва оборудването на всички абонатни станции с такъв уред.  

Проверка 

До дни потребителите ще получат хартиени справки от изравнителната си сметка за парно и топла вода за отоплителен сезон 2023/2024  от фирмите за дялово разпределение.

А СЕГА НАКЪДЕ? Цената на парното нагоре-надолу!

Потребителите трябва да проверят за грешни данни и да поискат корекция, защото те влизат при определяне на специфичния разход за следващия сезон, съветват експерти.