0

Б ългари започнаха да отменят резервации за Мексико, като до момента четирима души са заявили това желание към един от туроператорите, научи „Телеграф“. Причината е, че от края на миналата година властите на летището в Канкун избирателно задържат и връщат туристи без обяснения, а на други им е казвано, че резервацията за хотела, в който са обявили, че ще се настанят, не е потвърдена, разказаха туроператори.

Според Димитър Балтов, който е управител на „Руал Травел“ и зам.-председател на Обединение Бъдеще за туризма, за последните няколко месеца са върнати общо 27 български туристи, които са пътували с 6 различни туроператора. Сред хората, пътували до Канкун, има дори бременна жена и дете на 2 години. Те са били задържани на летището в продължение на 4 дни, без документи, телефони, напитки и храна. При връщането им в Мадрид са им върнати телефоните, които са били взети при задържането им.

Критерии

Неофициално запознати коментираха, че има информация за синхронизиране на системите за сигурност на граничните власти на Мексико и САЩ. Възможно е и това да е причината за тези извънредни проверки. Няма официална информация за такава синхронизация, но и критерии, по които да се ориентираме за върнатите туристи, разказаха туроперати. Случаите започнаха през ноември миналата година. През януари туристи от една и съща група трима са върнати, а други петима са допуснати в страната. В отговор властите обясняват, че не минавали интервюто на миграционните власти. От 6 години работя с тези дестинации и ноември месец беше първият случай на недопуснати туристи, споделиха туроператори. Има резервации за края на седмицата, като засега няма отменени пътувания, но хората звънят, защото са притеснени. Запознати разказаха още, че има случаи, в които са връщани туристи не само от България, но и от Румъния, Испания и Португалия, като това се случва само на летището в Канкун.

Институции

В отговор на запитване на „Телеграф“ от Министерството на външните работи обясниха, че посолството на Република България в Мексико е уведомено за случаите на недопуснати до територията на Мексико български граждани. Изпратена е и нота до мексиканските власти с молба за официална информация относно всеки един от случаите. Също така обръщат внимание и за липсата на съдействие от страна на мексиканските власти за свързване на българите с посолството, което е в нарушение на установените международни правила.
До момента от страна на посолството са изпратени покани за срещи и към миграционните власти на летището в Канкун, централата на миграционните власти в щата Кинтана Ро, както и с директора на Националния миграционен институт и на Генерална дирекция „Консулски услуги“ на Министерството на външните работи на Мексико.