0

Т уристическите пътувания към Израел и Йордания спират минимум за една седмица заради войната.

Pixabay

Проверка на „Телеграф“ показа, че почти всички воаяжи до Петра и Йерусалим са стопирани. „Туристите прегряха телефона да се оплакват. Нямаме нито един човек, който да се отказва от пътуването до тези две страни“, коментира пред медията Пресиян Лозанов от туристическа агенция, която организира такива воаяжи.

Pixabay

.

 .
Pixabay

В късния следобед вчера премиерът академик Николай Денков заяви, че България ще предложи хуманитарна помощ на Израел, обмисля се и болнична.

България ще предложи хуманитарна помощ на Израел

Цените

Екскурзиите за Израел вървят от 1300 до 2500 лв. Те включват самолет, хотел, закуска и вечеря за пет или осем дни. Групите са обикновено по 50 души, като много от хората са теглили кредити, за да станат хаджии и да се кръстят в река Йордан.

Екскурзиите са най-предпочитани, защото Йордания и Израел са много скъпи страни и индивидуалните пътувания не са по джоба на нашенци. Комбинираните пътувания до двете държави, които най-често проследяват пътя на Мойсеевия народ, за осем дни излизат най-на сметка, като има агенции, които предлагат удоволствието за 2325 лв. през октомври и ноември, докато през декември стигат и 3 хил. лв., установи проверка на „Телеграф“.

По думите на Лозанов се очаква становище от МВнР относно пътуванията. „За Египет няма да отменяме, защото е далече от горещите точки. Най-вероятно ще върнем парите на хората. На тези, които искат арабския свят, ще предложим замяна с Дубай или Египет”, допълни той.

Реакция

“Трябва да следим много внимателно ситуацията в Израел, защото има потенциал за много сериозна ескалация.

.

 .
АП/БГНЕС

Всяка от основните движещи сили - от една страна, израелците и палестинците, от друга страна, Иран и нейните прокси групи като Хизбула, от трета страна САЩ и Русия - всяка от тези страни трябва да помисли как да деескалира този конфликт.

Няма да е лесно. Но в края на краищата това ще бъде решението, защото опасността да се разрази една много по-голяма буря е много сериозно”. Това коментира вчера премиерът на брифинг в „Евксиноград“. Той похвали министерствата на транспорта и външно, както и посолството ни в Израел за бързата реакция. От думите му стана ясно, че не се обсъжда въобще вариант за предлагане на военна помощ.