0

В аучерите за храна, които в момента се издават всеки месец на хартиен носител, ще станат електронни и ще се зареждат в карта. Това съобщиха от финтех компанията „Борика“ пред БТА. 

Причината е, че от 1 юли 2024 година с промени в Закона за държавния бюджет бе прието те да станат електронни. Предвижда се от 1 януари догодина да има преходен период, в който ще се получават и на хартия, и в карта, както е в момента. 

Е-ваучерът ще бъде вид платежен инструмент, но за разлика от дебитните и кредитните банкови карти ще бъде предоставян чрез работодателя на работниците и служителите и ще се използва за заплащане на храна и хранителни продукти. С ваучерите за храна на електронен носител ще бъде технически ограничено тегленето на суми в брой и замяната им срещу пари. 

Носител 

По отношение на електронния носител, в който ще се зареждат издадените ваучери за храна, Националната картова и платежна схема ще предложи на операторите нов продукт bcard е-ваучери. Това е може би най-евтиното решение за осигуряването на ваучери за храна на електронен носител предвид социалния характер на разходите, съответно и на услугата, която трябва да се предостави, обясниха от "БОРИКА".

Начините за издаване и обслужване на ваучерите за храна на електронен носител ще бъдат урегулирани с предстоящите промени по Наредба 7 на Министерството на финансите. В момента тези промени се обсъждат и изготвят от експертна група, включително с участието на оператори на ваучери за храна, имащи опит у нас и в чужбина.

Промени 

От Министерството на финансите съобщиха, че с цел избягване на резки промени в нормативната уредба и затрудняване на лицата се предвижда да се запазят основните елементи на действащата схема. А тя е работодателите да поръчват ваучери за храна на електронен носител на оператори и с тях наетите лица ще могат да пазаруват хранителни стоки, без алкохол и тютюневи изделия, уточняват от ведомството. От финансовото министерство уточняват, че електронните ваучери остават социален разход на работодателя и представляват данъчно облекчение за сума в размер до 200 лева месечно на служител. Доклади за данъчните разходи на министерството показват, че през 2007 година са били освободени от облагане малко над 2,9 млн. лева социални разходи за ваучери за храна. През годините сумата расте и достига близо 38,8 млн. лева през 2021 г.