0

Б ил Гейтс загърбва компютрите и се хвърля пред глава в коренно различен бизнес.

Той се е подготвил да инвестира 4 милиарда долара в ядрената енергетика, половината от разходите по новия му проект ще бъдат поети от Министерството на енергетиката на САЩ.

Компанията Tera Power, съоснована от американския бизнесмен и филантроп Гейтс (68 год.), скоро ще започне изграждането на атомни електроцентрали от ново поколение в Америка.

Главният изпълнителен директор на компанията Крис Левеск казва, че неговата компания ще започне строителството на обект близо до сегашната електроцентрала на въглища в Кемерер, Уайоминг, през юни. Строителството ще започне, дори ако дотогава не получат всички разрешителни от компетентните органи, пише Financial Times, цитиран от Kurir.

Предвижда се атомната електроцентрала да заработи през 2030 г., което ще позволи производството на по-евтина, по-безопасна и по-екологична енергия.

„Tera Power“ събра 1 милиард долара от инвеститори. Вместо вода, за охлаждане на реактора ще се използва течен натрий, което прави процеса по-евтин.

По-голямата част от първоначалната работа на площадката в Кемерер няма да бъде за ядрена дейност, отбеляза Левеск, отбелязвайки предимството от използването на натрий за охлаждане на централата.

Натриевият реактор се очаква да струва четири милиарда долара, като половината от разходите се покриват от Министерството на енергетиката на САЩ.

Въпреки че руски и китайски държавни фирми вече са успели да експлоатират по-малки подобни ядрени реактори, напредъкът в разработването на подобна технология в САЩ е в застой през последните години.

 Гейтс помогна за основаването на компанията "Terra Power" през 2006 г. и оттогава е неин президент. Компанията посочва, че целта й е да предостави на света по-достъпен, по-безопасен и по-екологичен вид ядрена енергия.