0

П арламентарната Комисия по енергетика прие бившият председател на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов да изпълнява функциите на председател на КЕВР до избирането на нов председател.

Предложението бе направено от Ива Митева от парламентарната група на "Има такъв народ" в Проект на решение за уреждане на последиците от решението на Конституционния съд, в което съдът обяви изборът на Станислав Тодоров за председател на КЕВР за противоконституционно.

Предложението бе прието с 10 "за", 8 "въздържали се" и без нито един против.

Ива Митева се аргументира, че в разпоредба от Закона за енергетиката се казва, че председателят на КЕВР продължава да осъществя своите правомощия до встъпването в длъжност на нов председател. Освен това се вземат предвид решение на Конституционния съд от 2020 г., съгласно което когато КС обяви за противоконституционен акт на НС, то той се смята за невалиден от датата му на приемането му.

Според Митева с решението на КС, с което съдът е обявил избора на Станислав Тодоров за противоконституционен, решението на практика не се е случило. "На практика избор не се е състоял въобще, поради което, тъй като председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране не е освободен предсрочно с решение на Народното събрание – неговият мандат беше изтекъл, Народното събрание казва, че Иван Иванов, който е бил действащият председател към момента на вземането на решението на НС, продължава да осъществява своите функции до встъпването на новия председател", изтъкна Митева, цитиран от БТА. Тя смята, че това е най-правилното решение.

Митева призна, че това е прецедент, но депутатите са длъжни да го направят, тъй като не е ясно дали настоящото Народно събрание ще може да избере такъв, дори и да се открие процедура за избор на председател на КЕВР. Освен това членовете на регулатора вече са намалени от 9 на 5, няма и заместник-председател и не може Комисията да остане без председател, защото дейността й е блокирана в момента.