0

У краинският президент Володимир Зеленски благодари за решението на България да не удължава ограниченията върху износа на селскостопански продукти от Украйна след 15 септември. Зеленски направи това чрез публикация в X (Twitter).

„Благодарен съм на България за решението ѝ да не удължава ограниченията върху износа на селскостопански продукти от Украйна след 15 септември! Благодаря на премиера Николай Денков и неговия екип, както и на българските парламентаристи, които подкрепиха тази стъпка”, обяснява той. И добавя: „България дава пример за истинска солидарност.”.

По-рано в четвъртък Народното събрание прие да отпадне мораториума върху вноса на определени продукти с произход от Украйна.

След официалното откриване на 77-ия Международен технически панаир в Пловдив, министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов също направи първи коментар за отпадането на забраната за внос на зърно от Украйна.

"България е загубила преки невнесени данъци на стойност 146 милиона лева. Ако не влезе забраната, ще продължим да губим около 40 милиона на месец. Изключително важно е да осигурим за българските граждани достъпна продукция - говорим за борба с високите цени, борба с инфлацията. Не може да работим по този начин и нашите производители да плащат високи цени за тяхната продукция и да очакваме, че стойността на продуктите в магазина ще намалее", посочи Богданов, по чиито думи за изминалата година платените данъци са на стойност над 2 милиарда лева от зърнопроизводителите, от което се разбира, че този пазар се развива и няма ликвидни проблеми.