0

С ериозни закъснения на влаковете да се очакват заради жегите. Това предупредиха от Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ), държавното предприятие, което отговаря за гарите и релсите у нас.

Във връзка с достигане на критични стойности в температурата на жп релсите всекидневно и за определен период от време на различни места се въвеждат намаления в скоростта на движение на влаковете, съобщи БТА, цитирайки компанията. Заради по-ниската скорост на движение част от влаковете се движат със закъснение. На този етап те са минимални, казват от НКЖИ, като информацията противоречи на редица оплаквания за закъснения с над час, публикувани от пътници в социалните мрежи.

ИЗВЪНРЕДНА СИТУАЦИЯ: ЖП релсите не издържаха на жегата, спират влакове!

Измерване

Служители на НКЖИ измерват на всеки час температурите на релсите, като най-опасен е интервалът от 11 до 19 часа. Намаление на скоростта на места до 30 км/ч се разпорежда при достигане на температури на релсите над 54 градуса, тъй като при тези стойности са възможни прекомерни разширения на релсите, които могат да доведат до усуквания и дерайлиране на влакове. Първоначално се уведомяват двете най-близки гари, а впоследствие влаковият диспечер, който уведомява всички превозвачи, включително и локомотивните машинисти, посочват от дружеството, отговорно за железопътната инфраструктура.