0

„До Нова година не се очакват драстични промени на имотния пазар в страната. Очакваме сделките да намалеят, но жилищата няма да поевтинеят.“ Такава прогноза за цените на имотите в краткосрочен план направи Добромир Ганев от Националното сдружение "Недвижими имоти" пред „Телеграф“.

Добромир Ганев

 Добромир Ганев
Архив/Добромир Ганев

Според него е нелогично понижение на цените, при положение че търсенето надвишава предлагането, особено за столицата и по-големите градове.

Изчакване

В момента много собственици изтеглят от пазара офертите си в очакване да вдигнат цените по-късно, каза той. Предлагането на ново строителство пък не може да компенсира големия интерес за купуване.

Проверка на „Телеграф“ показва, че в скъпи квартали в столицата като „Иван Вазов“ и „Изгрев“ няма предлагане. Това показва, че собствениците изчакват, за да вдигнат цените, обясни Ганев.

Pixabay

Той добави, че обявена цена в имотен сайт за „Стрелбище“ от 183 хил. евро за едностаен апартамент е предложената, а не реалната, на която ще бъде продаден имотът. Официална статистика за колко всъщност се продават жилищата в България не се прави, подчерта Ганев.

Банки

По-малко сделки се очакват, защото някои купувачи ще се оттеглят, за да си осигурят средства за купуване на по-късен етап. Това е ефектът от ограниченията, наложени от БНБ за отпускане на банкови кредити.

IStock

Въпреки всичко в България лихвите по ипотечните кредити са най-ниски в Европа и се движат между 2,6 и над 3 процента, изтъкна имотният експерт.

Той изброи три фактора, които обясняват високите цени, поради което Евростат постави страната на второ място в ЕС по ръст на цените.

Те са увеличението на средните брутни възнаграждения за страната, които от 2019 г. досега са скочили с над 60%. В София процентът е още по-висок, изтъкна Ганев. Другият е ниските лихви по ипотечните кредити и третият е, че търсенето надвишава предлагането.

Несебър

Голямата изненада на имотния пазар е община Несебър, която е водеща по продажби на жилища. За тази година сделките са 6140. Интересът към Черноморието е огромен и купуват предимно българи.

Pixabay

Сред купувачите обаче има и израелци, които идват тук за хaзaрт, поляци, предимно на средна възраст, които ни припознават отново като туристическа дестинация, и много украинци. Във Варна вече оперира голяма строителна компания, с много опит, която строи комплекси за сънародниците си.

Pixabay

Сред купувачите има единични случаи на рускоговорящи, включително и от Казахстан. Руснаците, които се сдобиха с апартаменти тук, продават много слабо, каза Добромир Ганев.