0

Д оходът, необходим за издръжка, нараства с 3,1% на тримесечна база и с 14,6% на годишна база. Това показват резултатите от традиционното наблюдение на потребителските цени и заплатата за издръжка за първото тримесечие на 2023 г. на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Института за социални и синдикални изследвания и обучение (ИССИО) към КНСБ. Те бяха представени днес от президента на КНСБ Пламен Димитров, директора на ИССИО Любослав Костов и заместник-директора на института Виолета Иванова. 

Парите, необходими за издръжка на един работещ, живеещ сам, са се повишили със 178 лв., а за тричленно семейство (двама работещи възрастни с дете до 14-годишна възраст) - с 320 лв. Необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота на един човек е 1394 лева. Общата стойност за 3-членнно семейство - 2509 лв., отчитат от КНСБ.

Минималната работна заплата (МРЗ) трябва да бъде 850 лв. от първи юли, заяви от своя страна президентът на КНСБ Пламен Димитров във връзка с очакваното представяне на бюджета за 2023 г. от служебното правителство.

Доходите за нас са ключовият въпрос в този бюджет, разбира се и компенсацията на инфлацията през тях и през пенсиите, подчерта той.

Видяхме бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО), който показва прилична стъпка за пенсиите от първи юли 2023 г. с 12% ръст, коментира още Димитров.

Преди ден вицепремиерът и социален министър Лазар Лазаров обяви пред журналисти, че служебното правителство предлага от първи юли всички пенсии, отпуснати до края на 2022 г., да бъдат повишени с 12%. Вчера Надзорният съвет на Националния осигурителен институт утвърди проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2023 г.

От КНСБ настояват и за 10-процентно увеличение на заплатите в бюджетния сектор.

По-рано на пресконференция от синдиката представиха резултатите от наблюдението на потребителските цени и заплатата за издръжка за първото тримесечие на тази година, като беше посочено, че ръстът на МРЗ се забавя.

Повече от две трети от българските работници и служители не могат да достигнат заплатата за издръжка, каза Димитров.

От КНСБ искат и необлагаем минимум, равен на МРЗ. По думите на Димитров това е възможно с данъчни промени.

Смятам, че това вече не е желание и не е просто политическа воля, а е необходимост, ако искаме да влезем в трипроцентния дефицит и да не орежем социални разходи, коментира президентът на КНСБ.

Само за увеличението на пенсиите с 12% са необходими милиард и сто и петдесет милиона допълнително от първи юли, обясни също той.