0

О чакваният добив на пшеница през тази година е над 500 кг на декар по данни на Министерството на земеделието и храните, стана известно по време на откриването на Жътвена кампания 2024 в област Пловдив.

Прогнозните данни съобщиха служебният министър на земеделието и храните д-р Георги Тахов и Илия Проданов, председател на националната асоциация на зърнопроизводителите, предава Dariknews.bg.

"Данните на министерството към момента сочат за прогнозен добив от около 500 кг на декар. Но изключително рано е да говорим за реалния среден добив на страната, защото колегите тепърва започват да жънат. Докато не влязат комбайните всичко прогнозирано е в рамките на предположенията", коментира Проданов.

Той каза, че зърнопроизводителите се надяват тази година да е по-добра от 2023 г., а това зависи не само от добивите, но и от цените на международните пазари. 

Не се очаква увеличение на цената на хляба, заяви служебният министърът на земеделието.

"Вижда се, че зърнопроизводството в България последните 15-20 години държи един стабилен тренд на реколта и на добиви, което означава, че си вършим работата добре. Проблемът е в пазара и именно пазарът обърка нормалния ритъм на стопанството през последните няколко години. В момента цената на пшеницата е около 400-410 лв. на тон, като това е цена за продукция, закарана на пристанище. Ако вземем например производителите от Пловдивски регион и пресметнем транспортните разходи до пристанище, това означава около 50 лв. надолу или 350-360 лв. на тон максимална цена за стопаните. Ако приемем, че ще се приберат 500 кг на декар среден добив, това са 180 лева от декар приход, което е крайно недостатъчно, защото разходите се движат около 200 лв. за декар", коментира още Илия Проданов.