0

З латото скача с около 13 лв. от Пловдив до София. Разликата в цената от столицата до Града под тепетата е за едни и същи кюлчета и инвестиционни монети, показа проучване на „Телеграф“. Това кара много хора с инвестиционни цели да купуват благородния метал от единия град и след това, ако решат да го продадат, да не е през същата компания, а през друга, в различен град, защото парите, които ще получат, ще са повече, обясниха експерти.

Интерес

Най-голям в момента е интересът към различни златни монети. Сред хитовите предложения е паричка 20 френски франка Мариана. Ако искате да я купите от Пловдив, трябва да платите за нея 689 лв. Във фирмите за инвестиционно злато с офиси в София цените вървят около 701 лв. - 702 лв., най-евтината оферта за същата златна монета е 688,71 лв. Стандартизирани и оторизирани от самия Наполеон Бонапарт, 20 франка е най-ценената и търсена златна монета на Франция, обясняват компаниите, които ги продават. На лицевата страна на монетaта е изобразен портретът на Мариана, който за французите означава символ на свободата и разума.

Плочки

По-скъпо излизат златните плочки от по 20 грама. Кюлче, произведено от най-голямата рафинерия за благородни метали в Швейцария, е с цена 2372 лв. в София, а обратно може да ви бъде изкупено за 2314 лв. в София. За сравнение в Града под тепетата същото парче 20-грамово злато може да се намери на стойност от 2363 лв., ако искате да го купите и 2311 лв., ако след това решите да го продадете.

Търсени напоследък са и сечените златни кюлчета, като за 50х1 грам ще трябва да платите около 5987 лв. Става дума за иновативен продукт, който се състои от 50 сечени еднограмови златни кюлчета, всяко с чистота на златото от 99,99%. Може да се съхрани като цял златен лист с общо тегло 50 грама, или да се раздели на отделните еднограмови златни кюлчета, подходящи и за подарък, обясняват търговците.