0

Ц ената на златото се вдигна до най-високата си стойност от около месец насам в четвъртък заради по-слабия долар. Това се случи, след като данните за инфлацията в САЩ засилиха надеждите на инвеститорите, че Федералният резерв скоро ще спре със затягането на паричната политика, съобщава Ройтерс, цитиран от Инвестор.

„Златото не е инвестиция, а застраховка „Живот“, коментира специално за „Телеграф“ топфинансистът Бисер Манолов.

Спот цената на благородния метал вчера се повиши с 0,12% до 1960,16 долара за тройунция и достигна най-високата си стойност от 16 юни насам. Златните фючърси поскъпнаха с 0,15% до 1964,65 долара за тройунция (31,10 грама).

Долар

Доларът отслабна до най-ниското си ниво от почти година, правейки златните кюлчета по-достъпни за притежателите на други валути. Доходността по държавните облигации на САЩ също е на най-ниската за повече от седмица насам, намалявайки алтернативните разходи за притежание на кюлчетата, които не носят възвръщаемост.

Цената на златото се колебаеше около нивото от 1960 долара и пробив на ключовите нива около 1980 и 2000 долара би могъл да означава, че то отново се връща на „бича“ територия, „въпреки че междувременно цената на ценния метал може да срещне известна съпротива“, коментира Крейг Ерлам, старши пазарен анализатор в OANDA.

Сред другите благородни метали спот среброто поскъпва с 0,3% до 24,22 долара за тройунция, цената на платината се повишава с 1,4% до 960,04 долара за тройунция, а паладият поскъпва с 1,1% до 1296,25 долара за тройунция, според данни от търговията в четвъртък.

Цени

Бижутерското злато 14 карата вчера в България струваше 64,54 лв. за грам, но, както е известно, златарските ателиета го изкупуват на цена от 5 до 10 процента под борсовата.

Експерти напомнят, че цената на златото се определя от големите банки и държави. Ако някой от тези играчи желае бързо да продаде голямо количество злато, за да вземе "свежи пари", то той го предлага на по-ниска цена, за да може да привлече повече купувачи. Така и другите играчи свалят цената, за да могат да продават.  И обратно, ако някой играч желае да купи голямо количество злато, то той предлага по-висока цена, за да може продавачите да го пласират именно на него, а не на някой друг и така цената на златото се качва.

„Никога не дръжте всички яйца в една кошница“, съветват специалисти по търговия с благородни метали и инвестиционни инструменти. Но златото винаги е било „убежище“ за парите, независимо че котировките му играят според ситуацията на пазара.