0

Т радиционно около Нова година големите круизни компании стартират околосветски плавания. Въпреки че коронавирусната пандемия нанесе тежък удар на бранша, и тази година любителите на пътешествия ще могат да обиколят Земята с луксозни лайнери.

Първите три околосветски круиза вдигат котва още около Коледа, но за два от тях всички места вече са разпродадени, съобщи специализираният сайт cruisespecialists.com. Особено интересно е епичното пътешествие, продължаващо цели 196 дена, което е организирано от „Оушиания круизес“. Пасажерите се отправят на плаване с лайнера „Инсигния“ от Маями на 21 декември. Те ще могат да разгледат 44 страни в Америка, Тихоокеанския басейн, Азия, Африка и Западна Европа, преди да хвърлят котва в Ню Йорк на 5 юли 2022 г. Тези, които могат да си позволят толкова дълго пътешествие, може да поискат да бъдат включени в списъка на чакащите.

Ако все пак искат да са сигурни, че ще се отправят на дълъг път за Коледа, мераклиите могат да си резервират каюта на борда на лайнера „Вайкинг стар“ на компанията „Вайкинг оушън круизес“, който побира 930 пасажери. Той ще вдигне котва от Форт Лодърдейл, щата Флорида, точно на Бъдни вечер. По време на 136-дневното плаване пасажерите ще посетят 55 пристанища в 27 страни. Те ще могат да разгледат живописните кътчета на Карибите, идиличните острови в Южния Пасифик, Големия бариерен риф в Австралия и редица красиви градове като Лос Анджелис, Сидни, Сингапур, Истанбул, Рим и Барселона, преди да завършат пътешествието си в Лондон на 9 май 2022 г. Цената на билетите започва от $59 995, като в нея се включват полетите с бизнес класа до началната и крайната точка, 55 екскурзии, кредит за консумация на борда и др.

Повечето околосветски круизи обаче започват в началото на януари от Флорида или Калифорния. Цената им варира от $57 995 до $94 499, а продължителността - от 119 до 180 дни. Още на 4 януари вдига котва от Сан Франциско лайнерът „Рийджънт севън сийс маринър“ на компанията „Рийджънт севън сийс“. Пътешествието продължава 122 дена, а организаторите обещават цели 299 безплатни екскурзии на брега. Обслужването е ол инклузив, като в цената от $78 490 се включват и напитките.

На 5 януари отплава корабът „Силвър уиспър“ на компанията „Силвърсий круизес“. Той вдига котва от Форт Лодърдейл и след 137 дни и нощи пристига в Копенхаген. Лайнерът ще мине през протока Дрейк, отделящ Южна Америка от Антарктида, и ще продължи към Южна Африка. Билетът струва $66 626, като в цената влизат самолетните билети и обслужването ол инклузив. А на 17 януари от Маями вдига котва лайнерът „Кристал серенити“ на компанията „Кристал круизес“. Околосветското пътешествие с него продължава 132 дни и нощи и приключва в Лос Анджелис. Цената на билета започва от $54 662 на човек. Интересното е, че този круиз включва в програмата си и Черно море. Предвижда се на 18 април пасажерите да посетят Несебър.