В сравнение с края на юни миналата година масовото краве сирене на едро е по-евтино на борсите, но имитацията му е по-скъпа са цели 25 на сто, сочат данни на борсовата комисия.

В сравнение с края на юни миналата година масовото краве сирене на едро е по-евтино на борсите, но имитацията му е по-скъпа са цели 25 на сто, сочат данни на борсовата комисия.

Продуктът сирене с растителни добавки е поскъпнал с 56 ст. за килограм и в края на миналия месец е достигнал

цена от 2,78 лв./кг, срещу 2,22 лв. 12 месеца преди това.


Кравето сирене в края на шестия месец на 2018-та се търгувало на едро по борсите средно по 6,02 лв./кг с ДДС, в последния работен ден на миналата седмица - с 13 ст. по-евтино. От 24 до 28 юни най-евтино по 4,50 лв./кг кравето сирене се е предлагало по тържищата в област Бургас, а най-скъпо - по 7,50 лв./кг в Ловешко. Под петарка за кило кравето сирене можеше да се купи на едро и в Добрич (4,77 лв./кг) и Сливен (4,56 лв./кг). По 7 лв. и над тази граница имаше предлагане на едро и в областите Силистра и Благоевград.

По информация на Системата за агро-пазарна информация (САПИ), през миналата седмица масовият млечен продукт цените на дребно на кравето са били в диапазона 5,20-15,56 лв./кг.


Средната цена на дребно е била на ниво от 10,17 лв./кг,


която е само с 8 ст. по-висока от същото време на 2018-та.

Подобно на имитацията на сиренето поскъпват и други масово търсени от хората с по-малко пари хранителни продукти, в които има съмнение за използване на хидрогенирани растителни мазнини. Нарастването на цените е нелогично на фона на спада на световните пазари под 500 долара за тон на суровото палмово масло, което е основната суровина за производството на въпросните хидрогенираните растителни мазнини, влагани още и в сладкарската промишленост. Така например малотрайните колбаси са по-скъпи спрямо миналия юни с 19 ст. на килограм на едро и достигат ниво от 4,77 лв./кг, сочи още статистиката. При каймата смес, която заедно с кренвиршите

от години се е превърнала в алтернатива на пържолите,


поскъпването спрямо средата на миналата година е с цял половин лев или с почти 11%. За малотрайните колбаси и каймата също има съмнения, че за да се може да се продава според покупателната способност на масовия потребител, се слага по-малко месо и за пълнеж се използват хидрогенирани мазнини. В петък на борсите в страната каймата можеше да се вземе на едро най-евтино по 3,90 лв./кг във Варна. Под петарка с ДДС за килограм на едро продуктът можеше да се купи и на борсите в Благоевград, Бургас, Добрич (по 4 лв./кг ), Най-високата цена от 6,80 лв./кг бе регистрирана в София.