0

“Топлофикация София” е осъдила дъщерята на най-големия си опонент Павел Кърлев, бивш шеф на Федерацията за защита на потребителите, да плати 5700 лева за сградна инсталация. Това научи „Телеграф“ от публикация на Сабина Кърлева в социалната мрежа. Чрез нея тя отправя молба за съвет и добър юрист, който да поеме делата й срещу парното. Кърлева живее в чужбина, но разбира, че е била осъдена заради натрупана сметка от „сградна инсталация“. 
„За делото, по което съм съдена, без да съм призована по законен ред за парично задължение, което трябва да е около 2400 лева, получих запорно съобщение от някаква нова мутра ЧСИ, която иска 5700 лева по това дело”, възмущава се Кърлева.  

Запори 

Дъщерята на Кърлев обяснява още, че Топлофикация е запорирала Еразъм стипендията през 2010 г. Не ползвам парно, а съм изнудвана за четирицифрени суми, обяснява Сабина. 


Баща й Павел Кърлев до смъртта си през 2015 г. води упорито битка срещу плащането на такса „сградна инсталация“ от потребители без или със затапени радиатори заради излъчваната топлина от вертикалните тръби, които минават през жилищата им. Сабина Кърлева споделя пред „Телеграф“, че има награда за поезия през 2012 г. и е възмутена от отношението на топлофикационното дружество на фона на това, че е дала много за страната си. Сабина Кърлева е взела първата награда в Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ - Стара Загора 2012 г., докато учи магистратура в Германия. В резултат на което е издадена нейната дебютна книга с поезия "Военната фотография".

Омбудсман

По-лесно е да се разведеш, отколкото да скъсаш с "Топлофикация", заяви преди дни националният омбудсман Диана Ковачева. Тя обясни, че отдавна е сезиран ресорния еврокомисар за проблема със сградните инсталации, но той ще продължи да съществува, докато гражданите не сключат индивидуални договори с топлофикация. Дотогава не можело да се говори за непоискана услуга. “Това е изключително несправедливо - хората хем мръзнат в студа, хем плащат за общи части. И за капак водят съседски войни, коментира Ковачева. Според нея уредите за отчитане трябва да са собственост на доставчика, който да ги инсталира за своя сметка по домовете.