0

О т 24 на 74 лева ще се вдигне годишната доходност от депозит в размер на 10 000 лева при повишение на лихвата с 0,5 на сто. Това изчисли финансовият експерт от „Моите пари“ Десислава Николова. В момента годишният приход от депозит в размер на 10 000 лева в банка при средна лихва от 0,24 на сто е 24 лева. В случай че банките увеличат лихвите на 0,74 на сто, то доходът ще стигне 74 лева, или три пъти повече, коментира Николова пред „Телеграф“.

Очаква се на заседание на Европейската централна банка през юли да се вземе решение за повишение на лихвата от 0% на 0,5 на сто. Това е първото повишение на лихвата от 8 години насам в период, в който тя беше нулева. Очаква се на по-късен етап да се повишат и лихвите по кредитите, прогнозират финансисти.

Поетапно

Банките у нас също започнаха да повишават лихвите с плавни темпове, сочи проучване на „Моите пари“. Три банки са вдигнали лихвите. Cтaвa въпpoc зa дългocpoчни дeпoзити c 3-гoдишeн cpoĸ. Лиxвaтa пpи пpoдyĸтa нa Tи Би Aй Бaнĸ - дeпoзит "Πpивилeгия", се увеличава от 1,2 на 1,50% годишно зa дeпoзититe в лeвa, ĸaтo минимaлнaтa cyмa нa влoгa e 10 лeвa.

При сpoчния дeпoзит в eднa oт нaй-нoвитe бaнĸи y нac - ВіgВаnk, промяната е от 1,2 на 1,35% лиxвa зa влoгoвeтe в лeвa. Mинимaлнaтa cyмa нa влога в тaзи бaнĸa e 1000 лeвa. ВіgВаnk е пъpвaтa изцялo дигитaлнa бaнĸa, ĸoятo дeйcтвa нa финaнcoвия пaзap в Бългapия. Дeпoзитът нa БAKБ "Bcичĸo e тoчнo" нocи нa влoжитeлитe пo 0,95% гoшишнa лиxвa. Изискването е сумата да е над 50 лв.

Ръст

Въпреки очакваното повишение на лихвите според Николова това няма да доведе до драстичен ръст на депозитите, тъй като инфлацията е много висока и парите се обезценяват. Николова коментира, че не иска да се ангажира със съвет къде да инвестираме парите си, тъй като ситуацията е много несигурна и променлива. По думите й обаче има растящ интерес към златото, което по традиция предвещава криза.