П оне с около 75 лв. или до над 220 лв. може да са по-високи месечните сметки за парно и топла вода на столичани, обитаващи двустайни апартаменти с площ между 50 и 70 квадрата, пресметна „Монитор“.

Поне с около 75 лв. или до над 220 лв. може да са по-високи месечните сметки за парно и топла вода на столичани, обитаващи двустайни апартаменти с площ между 50 и 70 квадрата, пресметна „Монитор“.

Изчисленията са при очаквано нарастване на цените на топлоенергията с 50 на сто. На абонатите на топлофикацията, обитаващи по-големите жилища трябва да приготвят всеки месец допълнително по над стотарка, като за имотите над 100 квадрата сметката може да стигне средно ниво от почти 450 кинта

или с почти 150 лв. повече, отколкото по цените до края на годината

В края на миналия едногодишен регулаторен период (1 юли 2020 - 30 юни 2021 г.) пределната цена на мегаватчас топлинна енергия, одобрен от КЕВР за „Топлофикация - София“ бе 98,508 лв. с ДДС. От 1 юли тя бе вдигната с над 15 на сто до 118,176 лв. за мегаватчас с ДДС.

Обикновено на месец за парно и топла вода на жилище до 50 квадрата с централно парно се начислява около 1 мегаватчас или около стотарка на месец. По новите цени от началото на новия регулаторен период, обхващащ времето от 1 юли тази година до 30 юни догодина, това средно ниво за малките жилища скача до около 120 лв. Заради бума в цените на газа от 1 януари 2022 г. се очаква шоково поскъпване на топлинната енергия, като прогнозите варират от 20 до 50%, а някои вещаят и скок от дори 80 на сто. Така при 20% сметката за гарсониера ще се увеличи до 120 лв. (+ 20 лв.). При скок на цените от 25% месечната фактура ще е 125 лв. (+25 лв.), при 30 на сто поскъпване сметката ще е с 30 лв. по-висока. При поскъпване на топлоенергията с 50% сметката скача до средно ниво 150 лв. (+50 лв). Одобрят ли цени по-високи с 80%, то абонатите дори в най-малките жилища

ще трябва да плащат на месец средно по 180 лв.

През миналия отоплителен сезон обитателите на жилища с площ от 50 до 70 квадрата (основно двустайни) са консумирали по около 1,55 мвтч на месец. При най-оптимистичния вариант от 1 януари 2022 г. с поскъпване на топлоенергията само с една пета месечната фактура на абонатите на двустайни жилища би скочила до 180 лв., или с 30 лв. отгоре спрямо цените до края на юли 2021 г. При скок от 25 на сто месечната сметка би се увеличила до 188 лв. (+38 лв.), а при 50% нарастване тя достига до 225 лв. (+75лв). В случай на изпълнение на

най-песимистичния сценарий с бум на цените на топлоенергията

от 80 на сто месечните фактури за двустайните с парно в София биха скочили съответно от 150 на 270 лв. (+120 лв.).

За абонатите на столичната топлофикация, обитаващи жилища, простиращи се от 70 до 100 квадрата (главно тристайни), приемаме, че имат консумация на месец от около 2 мегаватчаса и по цените до средата на годината са им начислявали средно по 200 лв. След Нова година обаче дори при минималното очаквано поскъпване от 20% сметката им ще бъде поне 240 лв., или с 40 лв. повече. Около 250 лв. би достигнала тя (+50 лв.), в случай че поскъпването, одобрено от регулатора, е в размер на 25 на сто. При 50-процентен ръст на стойността на топлоенергията за бита средната фактура би достигнала 300 лв. (+100 лв.). 80-процентно поскъпване на топлинният мегаватчас

би бръкнало в джоба на абонатите с още 160 лв.

При най-големите топлофицирани жилища в София с площ над 100 квадрата в зависимост от нивото на поскъпване на топлоенергията от 1 януари обитателите им ще плащат средно от 360 до 540 лв. на месец, или от 160 до 240 лв. повече спрямо сега действащата пределна цена за столицата. Предполага се, че тези абонати консумират в имотите по около 3 мегаватчаса топлинна енергия.

 

В празните кооперации фактурите са по-високи

В жилищните блокове с парно, където по една или друга причина има много празни жилища или с малко обитатели, сметките са доста по-високи.

Причината е в големите загуби на топлинна енергия в инсталацията на сградата. Освен това обикновено в такива етажни собствености има не само много свалени отоплителни тела (радиатори), а също и такива, които са изключени.

За да успеем поне малко да намалим сметките си за парно, трябва да на първо място проверим изправността на вентилите на радиаторите, като при проблем е редно да се обърнем към топлинния счетоводител на сградата.

На второ място трябва да се уверим дали всички радиатори са обезвъздушени. За целта при пускане на парното всички вентили трябва да са в максимално отворено положение. Не бива обаче да го оставяме така през целия сезон, стремейки се да поддържаме еднаква температура в цялото жилище. Така ще се изразходва много повече енергия, от необходимата за осигуряване на комфорт. Същото се получава, когато сме оставили само един радиатор, който да топли останалите помещения. Така се изразходва голямо количество енергия.

Не затваряйте напълно вентилите, когато излизате за работа, защото вечерта ще е нужна много повече енергия, за да стоплите отново помещенията.

Две трети от софиянци без топла вода до вторник

В края на миналата седмица стана ясно, че поне до вторник сутринта над две трети от абонатите на столичната топлофикация ще останат и без топла вода в започналите студове. Заради ремонти на газопровод около София ще бъде спряно захранването с природен газ на топлоцентралите „София“, „Земляне“ и „Люлин“ и те ще спрат работа.

Причината е, че „Булгартрансгаз“ 10 след началото на газовата година е решил да прави ремонти на газопровод в участъка от с. Горни Богров до гр. Нови Искър край София. Оправданието е, че това било във връзка с подготовката на мрежата за есенно-зимния сезон. Според общоприетите стандарти подобни ремонти би трябвало да се правят не само преди началото на отоплителния сезон, но и преди 1 октомври.

От газовото дружество информират още, че ще се извършат извънредни ремонти на преносен газопровод DN 700 в участъка от линеен кранов възел „Горни Богров“ до очистно съоръжение „Нови Искър“. Работата по тези обекти ще доведе до временно преустановяване на преноса на природен газ по направление София - Перник. В посочения период ще бъде преустановено подаването на природен газ в изходни точки на газопреносната мрежа, както следва: C051-АГРС „Чепинци”, C054-АГРС „Нови Искър”, C053-ГРС „София - 2”, C055-ГРС „София - 3”, C056-ГРС „София - 4” и C057-ГРС „Перник”.