0

Л уканка с праз струва 15 лева парчето. Телешките суджуци и три вида шпеков салам пък са по 12 лева. Хубавото домашно сирене и кашкавал вървят съответно по 28 и 35 лева килото. Цените са от редовния фермерски пазар в един от столичните молове, който се провежда в събота и неделя.

Много се купуват, убеждава търговец фермер и допълва: От 6-7 години предлагаме колбасите. Който човек е купил, повтаря, взима ми телефона и му правим доставка на адрес. В Хасково гледаме прасетата, обяснява друг търговец, на който този ден му е първи на фермерския пазар. „Предпочитаме клиентите ни да дегустират, за да се убедят във вкуса на продуктите, които предлагаме“ - обяснява жена, пред която върху кръгли дървени плата са изсипани нарязани парчета сирена и кашкавали. 

Александър Петров

Александър Петров

Технология

„Телетата ни са в Ковачевица. Имаме и само телешко, само свинско и смес – различни проценти. Във всяко от стопанствата си имаме кланица. Не се замразява месото. Веднага, като отиде в цеха, се пълни в обвивки или в черва и колбасите постъпват за узряване в помещение с висока влажност и температура между 5 и 7 дни. Това е един от най-старите колбасарски методи. След това ги сушим, както са сурови. Други ги варим и след това сушим. В нашите продукти няма соя, няма глутен, само истинско българско месо“, обяснява производител. 


Казва, че и в млечните продукти няма никакъв консервант. Слагаме само мляко, сол и закваска. Имаме краве кашкавал, краве сирене, овче сирене. Кравето е 16 лева килото, овчето е 23 лева. Кашкавалът -  26 лева. Предлага се и кашкавален гюбек с билки.  

Масленост

Търговец от известна мандра в Пловдивско пък обяснява, че продава млечни продукти  от порода овца, известна с най-масленото мляко - между 6,9 и 7,2% при стандартна 6%. Цената на неговия кашкавал е 35 лева, на сиренето - 28 лева. Продуктите се произвеждат в Родопския край. До тях са наредени буркани с лютеница  - 7 лева голямата и 5 лева малката. Имат и агнешко в буркани.

Малко по-надолу е масата с изобилие от вина. Продава ги младо момиче. Бяло сухо, розе и червено каберне. По 15 лева са  вината от по-старите реколти, а по 12 лева по-младите. Има и наливни – каберне, розе, бяло мускат – по 6 лева.

Зеления

Зеленчуците са в центъра на фермерския пазар, виждат се отвсякъде. Салатата е по 2 лева, българските домати са по 5 лева, кутия чери домати излиза около 10 лева, краставиците са по  5 лева килото. Връзка репички, чесън, лук -  по 1,50 лева. От Гърция са ягодите – кутията е 5-6 лева. Продава се и бял боб по 5 лева килото, ориз по 4 лева и кутия трюфели с умопомрачителен аромат. „Трюфелите са от нашите гори, имам две кучета, които ги търсят, казва търговецът и показва гората с кучетата на снимка.