П енсиите да бъдат преизчислени с коефициент 1,35, считано от 25 декември 2021 г. Надбавката за всички пенсии пък да е 120 лв. от 1 октомври до 31 декември тази година. Такъв компромисен вариант бе предложен днес по време на обсъждането на бюджета за ДОО в парламента.

Пенсиите да бъдат преизчислени с коефициент 1,35, считано от 25 декември 2021 г. Надбавката за всички пенсии пък да е 120 лв. от 1 октомври до 31 декември тази година. Такъв компромисен вариант бе предложен днес по време на обсъждането на бюджета за ДОО в парламента.

Вчера, при второто гласуване на един от малките бюджети, депутатите приеха няколко взаимноизключващи се текста. Един от тях предвиждаше надбавката към пенсиите да е 100 лв., а друг - 120 лв.. Освен това, бе предвидено и увеличение на минималната пенсия. Затова и след преоценка на бюджетните показатели и разговори между финансовото министерство, социалното министерство, парламентарно представените партии и експерти бе предложен вариант, с който се обхващат всички приети вчера от НС текстове.

С него от 1 октомври 2021 г. до края на годината ще има надбавка от 120 лв. към всички пенсии, а обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст ще стане 650 лв. вместо досегашните 380 лв. От 25 декември пък минималната пенсия става 370 лв., а максималната - 1500 лв. Тогава ще стане и преизчисляването на пенсиите с коефициент 1.35. Предстои депутатите да гласуват предложения вариант.

Заради предложените текстове заседанието на Народното събрание бе прекъснато. В едночасовата почивка бе проведено извънредно заседание на Комисията по бюджет и финанси, докладва председателят на комисията малко по-късно Любомир Каримански. Той обаче заяви, че депутатите от ресорната комисия ще имат нужда от повече време, за да се обсъдят обстойно дадените днес текстове.

Тома Биков от ГЕРБ попита от къде се е взела дадат 25 декември. „В момента минирате работата на следващото редовно правителство“, заяви той. По думите му се правело първата крачка към финансова криза на държавата. „Вие сте отговорни за това и президента румен Радев, който може да внесе всички антикризисни мерки, ако имаме президент мъж. Нямаме такъв“, посочи Биков.

„Държавата отива натам, накъдето вие я засилихте към стена, защото некадърни сте когато управлявахте, некадърни сте когато и не управлявате“, заяви Тошко Йорданов.

Йорадан Цонев предложи да се прекрати заседание, но не защото е забъркана каша, а защото вчера спрели преди последния параграф. Депутатите гласуваха да бъде прекратено заседанието.  На предложенито се противопоставиха само ГЕРБ и БСП.