0

З латна монета с Богородица предвижда да емитира БНБ през 2024 г.

За догодина пък е планирана златна възпоменателна монета по случай 100-годишнината на Богословския факултет. Това предвижда програмата на Централната банка за възпоменателните монети, които ще бъдат отсечени през 2023 г. и предварителния план за 2024-2025.

Златната Богородица ще бъде от серията Българска иконография. През 2025 година пък се предвижда да бъде отсечена и златна монета със св. Патриарх Евтимий.

Парата по случай 100 г. Богословски факултет ще бъде емитирана през септември. Тя ще бъде с тегло 8,64 грама и диаметър 24 мм. Номиналът й ще бъде 100 лева, все още не е ясно каква ще бъде продажната й цена.

Възрожденци

Първата монета, която БНБ ще емитира догодина, ще бъде сребърна по случай 175-годишнината от рождението на Христо Ботев. Тя ще бъде на касите още през януари. Теглото й ще бъде 23,33 грама, а диаметърът 38,61 мм. Номиналът ще бъде 10 лева. В програмата за 2023-а са включени още три сребърни пари със същите параметри. През февруари ще бъде пусната в продажба сребърна монета по случай 200-годишнината от рождението на Найден Геров, а през март - за 100-годишнината от основаването на Българския олимпийски комитет. През ноември пък ще бъде отсечена сребърна монета с частично позлатяване с лика на цар Михаил III Шишман. В програмата е включена и една медна монета по повод 125 г. от рождението на Димитър Талев. Тя ще бъде с тегло 16,4 грама и диаметър 34,2 мм. Номиналът й ще бъде 2 лева.

В предварителната програма за 2024 г. са включени три сребърни пари по повод 200 г. от издаването на „Рибния буквар“, 100 г. лека атлетика в България и Българска гайда. Ще има и една медна от серията Български творци по повод 125 г. от рождението на Панчо Владигеров.

През 2025 г. се планира да бъдат пуснати три сребърни монети – с лика на Захари Стоянов и на Иван Вазов и по повод 125 г. Спешна медицинска помощ в България. От серията Български творци ще бъде отсечена медна монета по случай 100-годишнината от рождението на Георги Парцалев.

Интерес

Много трудно е да се каже към коя от тези монети ще има засилен интерес, посочи пред „Телеграф“ нумизматът Калоян Борисов. По думите му определящи са тиражите, но при възпоменателните монети здравата нумизматична логика невинаги се спазва, тъй като повечето хора, които ги търсят, са начинаещи и се юрват да купуват на база фурора. Затова е трудно да се прогнозира коя ще стане модерна и ще предизвика интерес.

Днес БНБ трябва да обяви цената на златната монета с образа на Паисий Хилендарски, която ще бъде на касите в понеделник. Очаква се интересът към нея да бъде голям, тъй като нумизмати и любители колекционери се готвят да се наредят пред БНБ още към 4 ч. сутринта. Тиражът обаче ще бъде достатъчно голям и се очаква тя да бъде постоянно налична на вторичния пазар.