0

О бщо пет възпоменателни монети ще бъдат пуснати в обращение от Българската народна банка през 2022 година. Това става ясно от програмата за отсичане на възпоменателни монети на централната банка, публикувана на сайта на БНБ. През януари следващата година колекционерите ще могат да закупят две възпоменателни монети, като тематиката ще бъде „Именити българи” и „Историческа”.

Считано от 24 януари 2022 г. БНБ пуска в обращение медна възпоменателна монета „100 години от рождението на Стоянка Мутафова“, с номинална стойност 2 лева. Продажната цена на дребно е 30,00 лева с включен ДДС. Монетата ще се продава в БНБ на следните адреси: пл. „Княз Александър I“ №1 и в Касов център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ №10. На 17 януари на касите на БНБ ще бъде пусната и сребърна монета „150 години от рождението на Гоце Делчев”, чийто номинал ще бъде 10 лева. Продажната цена на дребно е 108,00 лева с включен ДДС.

През месец юни централната банка ще пусне в обращение златна монета на име „Паисий Хилендарски – два златни лева”, като номиналът ще бъде именно 2 лева. През септември и декември на бял свят ще се появят още две възпоменателни монети, като тематиката ще бъде „Екология” и „Историческа”. Първо през септември БНБ ще предложи сребърна монета на име „Природно разнообразие в Република България” с номинал 10 лева. В последния месец на годината колекционерите ще могат да закупят монетата „Цар Калоян”, чийто номинал ще бъде в размер на 10 лева. Паричката ще бъде сребърна с нанесено частично позлатяване.

Австрийски дукат най-търсена през 2021

Сред най-търсените златни монети през миналата година саавстрийският дукат, виенската филхармония и канадският кленов лист с тегло от по една тройунция (31,1 грама злато). Това сочат данни на финансова компания Тавекс, предоставени на „Телеграф“. Австралийският лунар също е много добре приет. Всяка негова серия е посветена на текущата година от китайския календар, като през 2022 г. това е годината на тигъра. За разлика от останалите любими инвестиционни златни монети в България, които имат неограничен тираж, от лунара се отсича конкретен краен брой за всяка тегловна разновидност. Изключително популярни са и френските златни монети с номинал от 20 франка – Мариана и Наполеон, както и 20 швейцарски франка Вренели. Теглото на чистото злато и в трите е по 6,45 грама. При кюлчетата се търсят различни тегла, най-популярните от които са от по 1,50 и 100 грама