0

З латна монета с номинал 20 лева и лика на княз Фердинанд е обявена на търг от аукционна компания с 80-годишна история, базирана в САЩ, показа проверка на „Телеграф“.

Наддаването започва на 22 февруари и ще се проведе на живо в интернет. Началната цена на монетата е била 600 долара, но в предварителното наддаване кандидат-купувач е предложил 975 долара.

От снимките към обявата за търга се вижда, че по парата има само леки надрасквания. Интерес към монетата на липсва.

Парата е емитирана през 1894 г. в тираж 100 000 броя. Цената на подобна монета, в зависимост от качеството, варира от 1600 до 6000 лева. На лицевата страна има изображение на княз Фердинанд, а на обратната е гербът на Княжество България. На гурта пък има вдлъбнат надпис „Боже, пази България“.

Само преди няколко месеца друга златна монета от същата серия с образа на княз Фердинанд, емисия 1894 г. и тираж едва 2500 брой, счупи рекорда за най-скъпа българска пара. Монетата с номинал 100 лева бе продадена на търг в Италия на неизвестен купувач за 164 000 лева. Нумизмати обаче коментират, че с вероятност 99,9% купувачът е от България.

auctions.stacksbowers.com

Междувременно от БНБ отговориха на запитване на „Телеграф“, че засега в плановете й не влиза емитиране на възпоменателна монета с образа на Стефан Данаилов, каквито предложения направиха някои негови близки по повод предстоящата 80-годишнина от рождението на актьора.

„БНБ не планира да емитира възпоменателна монета, посветена на Стефан Данаилов, през 2022 г. Монетната програма за тази година е приета от Управителния съвет на БНБ и е обявена през юни 2021 г. на интернет страницата на банката. Всички процедури по обявяването и провеждането на анонимни конкурси за монетите, които БНБ ще емитира през настоящата календарна година, също са приключили. Предварителната програма за 2023 г. и 2024 г. също е публикувана на интернет страницата на БНБ“, информираха от централната банка. При избора на темите, по които да бъдат емитирани възпоменателните монети, емисии на БНБ, се спазват следните правила: годишнините, които се отбелязват да не бъдат по-малки от 100 години или да са кратни на 25; темата на монетата да бъде с общонационална или международна значимост, образователна, културна, историческа, християнска или природна насоченост.

От БНБ уточниха, че няма тайна емисия на монета, посветена на Стефан Данаилов, каквато информация се появи в някои вестници. Емисията е на частна компания, но била спряна заради претенции върху авторските права от страна на актрисата Ирен Кривошиева, която е майка на сина на Стефан Данаилов.

Информация за всички възпоменателни монети, емитирани от БНБ, е публикувана в интернет страницата на централната банка. Там може да се види и обновеният Каталог на българските монети в две части.